Skip to main content

 

Csanytelek a zöldségek mellett húst is termelne közmunkában, amivel hatékonyan csökkentené az éhezést a munkanélküliségtől sújtott településen. De nem teheti, mert az állam sem a földbérlést, sem a vásárlást nem engedi az önkormányzatnak.

Már kiültetésre vár a fűszerpaprika Csanyteleken, a közmunkások eddig 70 ezer palántát készítettek elő. A településen 30-an dolgoznak 

a Start-munkaprogramban, idényzöldségeket, fűszerpaprikát termelnek alig pár hektárnyi önkormányzati területen. A közfoglalkoztatottak a bér mellé a megtermelt zöldségfélékből is kapnak, amire nagy szükség van a munkanélküliséggel küzdő Csongrád megyei településen.

hirdetés


A közmunkás farmerkedés 2012-ben indult Csanyteleken. Akkor megírtuk, az adófizetőket ingerlő utcasöprés helyett csatornajavítást és mezőgazdasági munkát is kínál Csanytelek önkormányzata. Forgó Henrik, a település polgármestere azt mondja, húst is adnának a zöldségek mellé, ha lenne földjük, legelőjük. 

– 7,2 hektárunk van, úgy működik a rendszer, hogy a megtermelt zöldségek legnagyobb részét a közmunkások kapják meg. A friss alapanyagokból jut az önkormányzati konyhára, valamint a rászorulóknak is. 47 ezer forintból nem lehet megélni – magyarázta a polgármester. Forgó Henrik arról is beszélt, hogy bővítenék a rendszert, csak épp az állam nem engedi.

A megyei kormányhivatal munkaügyi kirendeltsége 2014 szeptemberében még arról tájékoztatta a Start-munkaprogramban részt vevő önkormányzatokat, hogy ha nincs elég földjük, bérelhetnek. 

Ez a lehetőség 2015 januárjára megszűnt. A településvezetőknek a belügyminisztériumra hivatkozva azt írták, az önkormányzatok „új haszonbérleti szerződést pedig nem köthetnek. A 2013. december 31-éig megkötött – ingyenes – haszonkölcsön-szerződések legkésőbb 2014. december 31-éig maradnak hatályban, új haszonkölcsön-szerződést szintén nem lehet kötni."

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Forgó Henrik: Polgármesterként soha nem akartam a legnagyobb foglalkoztató lenni a faluban, de ezt hozta az élet. Fotó: Segesvári Csaba

TOP 5