Skip to main content

 

Nemrég jelent meg egy cikk az Oldalbordán, melyek a festői szépségű falvak hazánkban.

A cikk szerzője szubjektív értékítélettől vezéreltetve állította össze a listát, mely valóban igen tetszetős, mi azonban mégis eltérnénk egy kicsit tőle. Mutatjuk a saját listánkat!

hirdetés

1. Hollókő

Hollókő egy község Nógrád megyében, a Szécsényi járásban. Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a mai napi megőrizte a 17-18. században kialakított falu tradicionális építészét, mégpedig az eredeti formájában.  Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják.

2. Vérteskozma

A hivatkozott oldalbordás listán is Vérteskozma a második helyezett. Valóban gyönyörű település. A  Vértes hegység déli szélén, egyik bájos zugában rejtőzik Zámolytól északra, Csákberénytől keletre. Székesfehérvártól 24 km-re található, ebből az is következik, hogy nincs messze a fővárostól sem. Már 1300 körül említik iratok, a török időkben azonban elnéptelenedett. A XVIII. században német telepesek népesítették be a kihalt falucskát, ahova templomot is építettek. Ennek megfelelően ma is őrzi a népi építészetét. Utcaképe annyira tetszetős, hogy sok gazdag ember vett magának itt parasztházat, így ma már inkább üdülőfalunak tekintendő.

3. Jósvafő

 

Harmadik helyezettként Jósvafőt említenénk, már csak csodálatos vízimalma miatt is. (Ez a település az Oldalborda listáján csak az ötödik helyig jutott.) A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma korábbi rendeletével műemléki jelentőségű területté nyilvánította a falu népi építészeti emlékeit (elsősorban lakóházakat és faszerkezetű gazdasági épületeket) őrző részeit, hogy védje a község tájba illeszkedő építészeti kultúráját, a település ősi szerkezetét, a szerkezet és az abba szorosan illeszkedő építmények összhangját. E szerkezetet négy patak, a Jósva, a Tohonya, a Kecső, a Kajta határozza meg; ezek a faluban folynak össze. A szalagtelkes falu házsorai, utcái a kanyargós medrek mellett alakultak ki. A védett értékek között jelentősek a 19. században emelt, tornácos lakóházak, az éghajlathoz igazodó méretű és szerkezetű, fából ácsolt csűrök, pajták és egyéb melléképületek.

4. Szalafő

 

Az Oldalbordához hasonlóan jó helyezést ért el nálunk is Szalafő. Szalafő hét halmon épült, ún. „szeres település”, amelynek mindegyik dombja egy-egy „szer”: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer, illetve Pityerszer. A falu a mai napig őrzi a honfoglaláskori településszerkezetét. Nevét a határában eredő Zala folyóról kapta. A település fő nevezetessége Pityerszer, melyről a Wikipédia így ír: „Nevét valószínűleg attól a pityer nevű madártól kapta, amely itt nagyobb tömegben tartózkodott. Az épületek eredeti környezetükben állnak. Nevezetességei az ún. „kerített ház” és az emeletes kástu, amely az országban csak itt található. A kástu mellett látható az úgynevezett tóka, melyet az itatóvíz gyűjtésére és tárolására ástak. Ha a szükség úgy kívánta, vizét főzésre is felhasználták. A református templom 1842-ben épült, azóta többször felújították.”

5. Magyarpolány

 

Magyarpolány szintén festői szépségű kis település. Az itt található 43 országos védettségű tornácos bakonyi parasztházon kívül további 40 épület is helyi védelmet élvez. A műemlék utcát a bakonyi népi építkezésre jellemző boltozatos tornácú, mellvédes, oszlopos hosszú kőházak alkotják, amelyek általában két házzal készültek a régi családi viszonyoknak megfelelően. Egy ilyen házban alakították ki 1990-től a Tájházat, amely ma helyi múzeumként és alkotóházként működik. Magyarpolányt majd száz védett épületével a Nemzeti Örökség részeként tartják számon. Műemlékeinek megőrzéséért és ápolásáért a közösséget Europa Nostra-díjjal jutalmazták 1993-ban.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: wikipédia

Kép1: Hollókő, ófalu, Kossuth Lajos utca a templommal

Kép2: Vérteskozma

Kép3: Jósvafő

Kép4: Visontai-féle kástu

Kép5: Magyarpolány

TOP 5