Skip to main content

 

Sokan irigykedve nézhetjük a Forbes által a napokban közzétett, a világ leggazdagabb embereit tartalmazó listát. A 10 leggazdagabb ember közé két hölgy is felfért, a legnagyobb vagyonnal rendelkező nők közé pedig nem is lehetett bekerülni 13,5 milliárd dollár és 50 éves kor alatt. A TOP10-ben hárman is 90 év felüliek, a legidősebb hölgy például 97 éves.

10. Iris Fontbona, Antofagasta

A 10. helyre fért fel a világ leggazdagabb nőinek listájára a 72 éves Iris Fontbona 13,5 milliárd dolláros vagyonával. Érdekes egybeesés, hogy a listán a 1. és 10. helyen szereplő hölgynek is a jó házasság hozta meg az igazi szerencsét. Iris Fontbona annak az Andronico Luksicnak az özvegye, aki a bányaipari és italgyártási érdekeltségeiből építette fel vagyonát. Fontbona jelenleg két fiával együtt vezeti az Antofagasta rézbányászatban érdekelt vállalatot, de emellett több érdekeltsége is van banki, energiaipari és például közlekedési iparágakban lévő cégekben. A család továbbá két hotellánccal is rendelkezik Horvátországban. A világ leggazdagabb emberi között Iris a 82. helyet foglalja el.

hirdetés

9. Johanna Quandt, BMW

Lánya mögött a 88 éves Johanna Quandt a második leggazdagabb nő Németországban. Pályafutása kezdetén még titkárnőként dolgozott, majd később ment hozzá Herbert Quandthoz, a BMW vállalat vezérigazgatójához. Johanna 1997-ben vonult vissza a BMW felügyeleti bizottságából, de a vállalatban lévő részesedése még így is közel 17%-ot tesz ki. 1999 óta Johanna Quandt több mint 1,6 milliárd dollárnyi osztalékot kapott a cégtől. A hölgy a nyilvánosságtól visszavonulva él egy Frankfurt melletti városban az összesített listán 77. helyet érő, 13,9 milliárd dolláros vagyonával. 

8. Susanne Klatten, BMW

Édesanyját megelőzve Susanne Klatten lett a 8. leggazdagabb a nők rangsorában. Vagyonát leginkább 12,6%-os BMW-részesedése alapozza meg, de más, főként gyógyszeripari és szélenergiában mozgó cégekben is van érdekeltsége. 16,8 milliárd dolláros vagyonával az 54. helyet foglalja el a leggazdagabbak összesített listáján. 

7. Anne Cox Chambers, Cox Enterprises

Anne Cox Chambers 95 éves korára a 7. leggazdagabb nőnek mondhatja magát 17 milliárd dolláros vagyonával. A médiapiacon meghatározó szereplő, a Cox Enterprises többségi tulajdonosa. Anne Cox Chambers volt Jimmy Carter elnöksége alatt az amerikai belga nagykövet. Vagyonával az összesített lista 53. helyét birtokolja. 

6. Lauren Powell Jobs, Apple

Laurene Powell Jobs nemcsak Steve Jobs özvegyeként juthat eszünkbe, ugyanis igen tevékeny az üzleti és politikai életben is. Ő alapította és máig elnöke is az Emerson Collective szervezetnek, amely hátrányos helyzetű diákok szociális helyzetének javítására és egyéb középiskolai programok fejlesztésére fókuszál. Az általa tulajdonolt Laurene Powell Jobs Trust vállalat emellett a Disney legnagyobb magánszektorbeli részvénytulajdonosa. Üzleti angyalként az Ozy startup médiacég támogatója és igazgatóságának tagja. 19,5 milliárd dolláros vagyonával a 6. helyet szerezte meg, összesítésben pedig a 45. a leggazdagabbak között. 

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Laurene Powell Jobs, vagyon: 19,5 milliárd dollár. Kép forrása: Getty Images

TOP 5