Skip to main content

Egy lehetséges okról ad hírt a Szabadföld, miért is kell bezárniuk az élelmiszerek forgalmazásával foglalkozó multiknak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elemzése szerint Magyarországon túltelített az élelmiszerkereskedelmi piac, emiatt naponta átlagban több mint 50 üzlet zár be.

hirdetés

A kamara adatai szerint 2013-ban az élelmiszerkereskedelemben 16 098 új üzletet nyitottak, 20 874-et zártak be, 2014. első félévében 7899 új boltot létesítettek és 9462 egységet szüntettek meg. Az MTI-nek nyilatkozó köztestület úgy becsüli, hogy a jövőben is nagyszámú élelmiszerkereskedelmi bolt megszűnésével lehet számolni, ami egyaránt érinti a hazai és a multinacionális láncokat, kereskedőket.

A kamara szerint a boltmegszűnés a hazai élelmiszerkereskedőket hatványozottabban fogja érinteni, tekintettel a jelenleg is meglévő versenyhátrányukra a multinacionális cégekhez képest. Elemzésében a multinacionális élelmiszerláncok versenyelőnyei közé sorolja a kamara egyebek között a kedvezőbb méretgazdaságosságukból származó 5-10 százalékos árelőnyt.

A cikk itt folytatódik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5