Skip to main content

 

2015 első negyedévében derül ki, hogy a kormány mely boltoknak ad felmentést a vasárnapi és éjszakai boltzár alól. Mármint azokon a kivételeken felül, amelyek a törvényben szerepelnek.

Az is ekkor fog kiderülni, hogy pontosan milyen szabályok alapján állapítják meg a kivételeket. A boltzár 2015. március 15-én lép életbe.

Az üzletek nyitva tartásáról szóló törvény szövege alapján a kormány rendeletben szabadon tehet kivételt a vasárnapi és éjszakai nyitva tartás tilalma alól. Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy jól értjük-e a törvényt, a következő választ kaptuk: "A törvény lehetőséget ad arra, hogy az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel a kormányrendelet eltérő szabályokat is megállapíthasson. Az így megteremtett kivételek azonban – kodifikációs szükségszerűség alapján – nem mehetnek túl a szabályozás nyilvánvaló célján, kizárólag annak keretei közé illeszthető, szellemiségének megfelelő kivételi eseteket állapíthatnak meg."

Több kérdés, mint válasz

A tárca magyarázata korántsem egyértelmű, sőt több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Kapásból ezek jutottak eszünkbe:

 

  • Milyen sajátosságokat fognak figyelembe venni?
  • Milyen kivételek lesznek?
  • Mi a törvény "nyilvánvaló" célja?
  • Mikor fog megszületni a kormányrendelet, tekintve, hogy a boltzár március 15-én életbe lép, az idei évnek pedig szinte már vége?
  • Miért nem a törvényben határozták meg a kivételeket?

Más elv nem választható

Ezeket a kérdéseket is elküldtük (az utolsó kivételével) az NGM-nek. Ezt válaszolták: "A kormányrendelet várhatóan 2015 első negyedévében születik meg, ami a települések sajátosságait figyelembe véve állapít meg kivételeket. Ennek megalkotása során az idegenforgalom kiszolgálásának igényét, a vásárlási szokásokat, a foglalkoztatottak számát és a lakókörnyezet érdekeit egyaránt figyelembe kell venni. A kormányrendelet a törvény felhatalmazása alapján adja meg a kivételek körét, más elv nem választható, csak ami a törvényben megengedett."

A tárca válasza egyébként nagyjából ugyanígy benne van a törvény 5. paragrafusában. Ráadásul, ahogy a törvény vonatkozó része, konkrétumot ez sem tartalmaz.

Önkényesen is választhatnak

Akármit is ígérnek most, a jogi szabályozás azt jelenti, hogy a kormány akár teljesen önkényesen is kijelölheti azokat az üzleteket, amelyekre nem vonatkozik a tilalom.

Az első negyedév

2015 első negyedéve eléggé tág intervallum, olyannyira, hogy április elsejével ér véget, amikor a törvény már két hete éles lesz. Vagyis pillanatnyilag azoknak az üzleteknek, amelyek esetleg felmentést kaphatnak, a tulajdonosai, a vezetői, a dolgozói és a vásárlói teljes bizonytalanságban vannak, és meghatározatlan időre abban is maradnak.

Még több kérdés

A tárca válaszában és a jogszabályban leírt kivételképző elvek egyelőre nem többek elveknél, semmi konkrétumot nem tartalmaznak. Mekkora idegenforgalom kell ahhoz, hogy kivétel lépjen életbe? Milyen vásárlási szokások? Hány dolgozó? Ki állapítja meg, mi a lakókörnyezet érdeke? Ezekre a kérdésekre feltehetően majd csak a kormány döntése után fogunk választ kapni, valamikor az első negyedévben.

Már vannak kivételek

A törvény felruházza a kormányt azzal a joggal, hogy kivételeket állapítson meg, holott a jogszabályban már van egy pontos, és nem is rövid lista arról, milyen üzletek kapnak részleges vagy teljes felmentést a tiltás alól:

 

  • Sportlétesítményekben, amíg esemény van.
  • Virág- és újságárusok (vasárnap 6-12-ig).
  • Csak tejterméket és pékárut forgalmazó boltok (vasárnap 5-12-ig).
  • Gyógyszertárak.
  • Repterek, vasúti és buszpályaudvarok területén.
  • Piacok és vásárok.
  • Benzinkutak.
  • Börtönök és katonai objektumok területén.
  • Vendéglátó-ipari egységekben.
  • Turizmus, szálláshelyek, kulturális intézmények és fürdők.
  • Világörökségi területen található bármilyen üzlet.

Miért a kormány?

Ha a jogszabály nyilvánvaló célja az, hogy a lehetőségekhez képest minél jobban korlátozza a vasárnap, ünnepnapokon és éjszaka nyitva tartó boltok számát, akkor a fenti lista elég jól lefedi azokat a területeket, ahol tényleg nem lehet, vagy nagyon nem érdemes bezárni az üzleteket. Nem teljesen világos, hogy ezeken felül miért kell még kivételeket megállapítani, és ezeket miért a kormány állapítja meg, mondhatni biankó felhatalmazással.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Egyelőre senki sem tudja, mely boltok maradhatnak majd nyitva vasárnaponként, Forrás: MTI/Kollányi Péter

TOP 5