Skip to main content

 

Jászivány példája megmutatja, hogyan képes boldogulni egy kis falu ma Magyarországon. Jó szándékkal, akarattal, jász összefogással és az adott lehetőségek kihasználásával.

Tari András, Jászivány polgármestere beszél az alább elérhető filmben arról, hogyan fejleszthető sikeresen egy 420 lakost számláló kicsiny falu ma Magyarországon.

hirdetés

Ehhez kétségtelenül a közmunkaprogram kínált remek lehetőséget, a falu pedig élt is a lehetőséggel, saját gazdaságot hozott létre a település földterületén. A közmunkások a felvétel készítésekor pont a kukoricát takarították be a határban, mellyel az egyre bővülő állattartó telepen tartott malacokat és egyéb állatokat etetik.

A dolgozók termesztenek cirokot is, hisz seprű készítésével is foglalkoznak, mely piacokon értékesíthető. Fűszerpaprika ültetvényt is fenntart a falu, a munkások konyhakertet is művelnek, legfőképpen padlizsánt, krumplit, répát és egyéb zöldségeket termesztenek, kielégítve ezzel saját szükségleteiket.

A közmunkásokat az állam fizeti, a megtermelt javakból azonban maguk részesednek, foglalja össze a közmunkaprogram lényegét a település vezetője, így a nem túl sok javadalmazás kiegészül a mellékessel is. (A közmunkaprogramot, az érte járó javadalmazást sok kritika érte fennállása óta, e kicsiny falu programja azonban jól mutatja, hogy lehet összekötni a kellemest a hasznossal. A falu persze még csak nemrég indította el fejlesztéseit, amit remélhetően, sőt biztosan újabb fejlesztések követnek majd.)

- Ez sokkal jobb így, mintha csak az utcát sepernénk. A közmunkaprogramnak köszönhetően munkahelyek létesültek a faluban, nekem is kisgyermekem van, akit nevelni kell, nem mindegy, hol van a munkahely. Ez így nagyon jó, nem kell eljárni sehova, mármint más településre.  – összegez az egyik munkás, Oláh Anikó.

Jászivány gyönyörű erdővel is rendelkezik, melyben szarvasgomba is terem. A falu erről is híres, hisz ebben a tölgyerdőben találták Európa legnagyobb, 1.28 kilós szarvasgombáját. Gombát azonban a munkások jelenleg nem tudnak begyűjteni, az erdőt más hasznosítja.

A település másban is fejleszt, de hogy mi is az pontosan, kiderül a filmből. Úgy is fogalmazhatnánk, a falu elkezdett minden olyan hasznot hajtó tevékenységgel foglalkozni, melyhez helyben adott minden lehetőség. A település így a hagyományait is őrzi.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

.be

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

TOP 5