Skip to main content

Sok gondot okozhatnak manapság a légmentesen záródó nyílászárók; mivel hermetikusan zárnak, ráadásul, ha jó a külső hőszigetelés, már nem csak az állott levegő, de a párásodás miatt is szükségesé válik a gyakori légcsere. Gyakori ugyanis, hogy az utólagos hőszigetelés és nyílászáró csere után – főleg a fűtési szezonban – penészesednek a falak.

A penészgomba szereti a párás, meleg helyeket, a rosszul szellőző helyiségeket, fürdőszobákat. Penész keletkezhet úgy is, hogy a levegő páratartalma a hidegebb felületeken lecsapódik, ami akkor fordul elő, ha a szobában úgynevezett harmatponti hőmérséklet (az a hőmérsékleti érték, amikor a levegő páratartalma vízként kicsapódik) uralkodik. Jó példa erre a hűtőszekrényből kivett sör, amelyen lecsapódik a levegő páratartalma. Az oka egyszerű: az üveg és a benne lévő folyadék hőmérséklete alacsonyabb, mint a szobahőmérsékleten mért harmatpont, így a pára kicsapódik. Ugyanez történik a nem megfelelő szigetelésű falakkal (kívülről áthűl, belülről túlfűtött) és áthidalókkal, ahol úgynevezett hőhíd keletkezik. 

Jó hír azonban, hogy a száraz, kellően szellőzött és megfelelő hőmérsékletű felületeket a penész nem kedveli. Ha már bekövetkezett a baj, az említett feltételek biztosításával megszüntethető a gombák terjedése. Nem kell rögtön vegyszerekhez, penészgátlókhoz nyúlnunk, hiszen ha a penészesedés okait nem szüntetjük meg, akkor a tünetek kezelése csupán átmeneti lesz.

Depressziót okoz a penész

Egy igen meglepő eredménnyel zárult, járványtani szakemberek által végzett felmérés szerint a penészes, nyirkos otthonok és a depressziós, rossz hangulat között valódi összefüggést lehet kimutatni. A Brown Egyetem kutatói az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által rendelkezésre bocsátott adatok elemzése során jutottak erre a következtetésre, és bár nem feltétlenül van szó ok-okozati kapcsolatról, az eredmény ennek ellenére figyelemre méltó.

A WHO szakemberei – 2002 és 2003 között – nyolc európai nagyvárosban több ezer otthont kerestek fel, majd felmérték, hogy a házakban lakóknál jelentkeznek-e a depresszióra utaló tünetek, például étvágytalanság, alvászavar vagy az alacsony önbecsülés. A kérdezők emellett megvizsgálták a lakások fizikai állapotát is, többek között azt, hogy vannak-e penészre utaló jelek a falakon vagy a mennyezeten. A statisztikai elemzéseket követően a kutatók arra jutottak, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki a tartósan fennálló rossz hangulat és a nyirkos, penészes otthonok között. A depresszió lehetséges okai közül a kutatás kettőt nevezett meg: az egyik a háztartás feletti kontroll hiánya, a másik pedig a penésszel összefüggő egészségügyi problémák, mint az asztmás légzés, a fáradságérzet, a meghűlés vagy a torokfájás, amelyek ha tartósan fennállnak, egyaránt elvezethetnek a depresszió kialakulásához.

Klíma gondok

A légkondicionált belső terek sokféle egészségi kockázatot jelentenek az ott élők számára, igaz ezek leginkább akkor érvényesülnek, ha nagyobb terekről (például irodaházakról) beszélünk. Fejfájás, bőrelváltozás, légzési nehézség, krónikus kimerültség, ezek a leggyakrabban előforduló panaszok, amelyek a légkondicionált helyiségeknél jelentkezhetnek. Ezek egészségi kockázataival és az okok megszüntetésével ma már több kutatóintézet is foglalkozik. A légkondicionáló berendezések néhány kivétellel olyan elven működnek, hogy nem friss levegőt pumpálnak a rendszerbe, hanem ugyanazt a levegőt szűrik és forgatják vissza. E berendezések szűrőjének gyakoribb cseréjével a levegőbe kerülő kórokozók számát és az egyéb egészségkárosító hatásokat is mérsékelni lehet.

Forrás

Kép: Ha a penésztől megszabadulunk, akár a közérzetünk is jelentősen javulhat

TOP 5