Skip to main content

Egy hónappal ezelőtt komoly összecsapásokba torkollott a Nike egyik kambodzsai gyárából indult sztrájk. Több ezer munkás elégelte meg a körülményeket, és azt, hogy a gyár vezetése nem volt hajlandó havi 12 dollárral növelni a béreket.

A 4000 munkás ezután előbb azokkal a dolgozókkal csapott össze, akik féltették munkájukat, és nem mentek sztrájkolni, majd a rendőrökkel is.

A munkások ebben a gyárban havi 74 dollárt keresnek, ezt szerették volna 88-ra emeltetni. Kambodzsa legfőbb exportcikkét jelentik a ruhák, az országban félmillió embert foglalkoztatnak nemzetközi divatmárkák, csak tavaly több mint négymilliárd dollár értékben hajóztak ki ruhákat és cipőket az Egyesült Államokba és Európába.

A Nike gyárában tapasztaltak általánosnak számítanak a többi nagy üzemben is, a munkások nagyon kis helyen összepréselve élnek, és nevetséges összegeket keresnek. 

Damir Sagolj a gyárak környékén élő ruhaipari munkások életéről készített fényképriportot, mely itt érhető el: http://most.444.hu/2013/07/04/modern-rabszolgakent-elnek-a-kambodzsai-munkasok/

Forrás: http://most.444.hu/2013/07/04/modern-rabszolgakent-elnek-a-kambodzsai-munkasok/

Kép: Ilyen folyosókról nyílnak azok a komort nélküli szobák, ahol a gyári munkásoknak élniük kell. (REUTERS/Damir Sagolj) 

TOP 5