Skip to main content

Jill Bolte Taylor olyan kutatási lehetőséget kapott, melyet kevés tudós kívánna önmagának: masszív agyvérzést kapott, és megfigyelte, amint agyfunkciói: mozgása, beszéde, és öntudata, egymás után kapcsoltak ki. Megdöbbentő történet.

Az érdekes történetről azért adunk hírt, mert a fenntartható fejlődés kulcseleme a jelenlegihez képest abszolút megváltoztatandó emberi gondolkodás. Milyennek is kellene lennie ennek a gondolkodásnak? Talán egy jó szó van rá. Bölcsnek.

Jill előadásain élőben, eredetiben mutatja be a két, egymástól teljesen elszeparált agyféltekét, hogy érzékeltesse, úgy működik, akár egy számítógép, processzor kapcsolódik a másik processzorhoz. Mindez a rendszer a kommunikációjukat erősíti, melyet a kérges test hangol össze.

Kiemeli azt is, hogy a két félteke teljességgel másképp dolgozza fel az információkat, így "nagyon más személyiségek". A jobb félteke szerinte a jelenről szól, az "itt és mostról". Képekben gondolkodik, testünk mozgásával, kinesztetikusan tanul. Az érzékelő rendszereken keresztül energia formájában kapja az információt, majd egy hatalmas kollázzsá "robban össze". Így írja le, milyen íze, illata van a pillanatnak, hogy hangzik, és mindezt hogy érezzük.

A bal félteke teljesen más rendszer. sorosan és módszeresen gondolkodik. A múltról és a jövőről szól. Úgy van kitalálva, hogy elkezdi az előbb említett hatalmas kollázst szétbontani, és abból részleteket kiemelni. majd kategorizálni, rendszerezni és asszociálni. Mindezt nyelvben gondolkodva teszi. Emlékeztet pl. minket, hogy "emlékezdned kell, vegyél délután banánt!" számító intelligencia, de ami a legfontosabb, az az, hogy kiemeli az én tudatot, így válunk szilárd, egyedi lénnyé.

Jill továbbiakban arról beszél, hogy veszítette el éppen ezt az agyi részt, amikor a betegség megtámadta. Részletesen elemzi, mit is jelentett ez valójában, mely igen érdekes és furcsa részleteket takar. De hogy mik is ezek, kiderül a videóból, mely itt érhető el: http://www.ted.com/talks/lang/hu/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html

Forrás: http://www.ted.com/talks/lang/hu/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html

Kép forrása:http://www.success.com/articles/936---your-personal-best-jill-bolte-taylor

TOP 5