Skip to main content

Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói. Nanotechnológiai eljárásra épülő, komplex sterilizáló rendszert fejlesztett ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. részvételével létrejött konzorcium.

A partnerek által kifejlesztett új módszer előnye, hogy a fertőzésveszélynek kitett nyilvános helyek – például a kórházi kórtermek, az orvosi rendelők várói, vagy az iskolák és óvodák – átfogó baktérium-, illetve vírusmentesítését az egészségre ártalmatlan módon, kevesebb idő- és költségráfordítással valósítja meg. A sterilizáló rendszer a különböző felületek, illetve helyiségek levegőjének antibakteriális kezelését segíti elő a látható fény segítségével.

Buzás Norbert, a Szegedi Tudományegyetem innovációs igazgatója az eljárást bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az innovatív megoldás legnagyobb előnye, hogy a betegségeket okozó mikroorganizmusokat – vírusokat, baktériumokat, gombákat – a levegőből, valamint a padló- és falfelületekről is egyszerre, komplexen távolítja el.

A közösségi helyiségekben, így például az óvodákban, iskolákban, fürdőkben, de kiváltképp a kórházakban, orvosi rendelőkben a vírusok és baktériumok elszaporodnak, így az ott jelenlévők nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg. A mindennapi sterilizálást eddig vegyszeresen klórtartalmú tisztítószerekkel oldották meg, ami egyrészt ártalmas az egészségre, másrészt bizonyos esetekben hatástalan. A szakember elmondta, a fotókatalízisen alapuló új megoldás a látható fény felhasználásával alkalmas a levegő vírus- és baktériummentesítésére oly módon, hogy a nanorészecskékkel bevont reaktív felületek lebontják a rájuk kerülő szerves anyagokat.

A rendszer több módon alkalmazható. A GE Hungary Kft. olyan – szabadalommal védett - fényforrásokat fejlesztett ki, amelyek a világítás során keletkező hulladékhőt hasznosítva áramoltatják a levegőt, miközben megtisztítják azt. A fotókatalizátorok festékekben és lakkokban is használhatók, így alkalmasok falfelületek bevonására. A Graboplast Kft.-vel karöltve pedig elkészült a padlófelületeknél használható megoldás.

Buzás Norbert elmondta, jelenleg a réteg tartósságát vizsgálják, és ezzel párhuzamosan az újabb alkalmazási lehetőségeket kutatják, így például azt, miként használható uszodafestékek esetében a megoldás a víz fertőtlenítésére.

Sterilizálás

A sterilizálási eljárások a betegellátásban azoknak a folyamatoknak az összessége, melyek során a különféle anyagokat és eszközöket sterillé, azaz csíramentessé teszik, hogy felhasználhatók legyenek az egészségügyi intézményekben és a kisebb praxisokban. A leggyakoribb sterilizálási eljárások a gőz-, hőlég-, gáz- és a plazmasterilizálás. A sterilizálandó termékek közé tartozhatnak többek között a nem sterilen forgalomba kerülő, vagy többször is használható fém eszközök és műszerek, műtéti textíliák, kötszerek és varróanyagok, valamint gumiból, műanyagból, üvegből készült eszközök, edények, vagy gépek betegekkel érintkező alkatrészei. Ezeket megfelelő előkészítés után sterilizátorokban csírátlanítják, majd felhasználásig szakszerűen tárolják.

Az anyagokat, eszközöket elő kell készíteni a sterilizálásra. A kezelések, beavatkozások során már használt darabokat a felhasználás helyéről zárt rendszerben összegyűjtik, válogatják, a több alkatrészből álló eszközöket szétszedik. Ezt követően a szennyeződéseket (például vér, testváladék) kémiai és mechanikai módszerekkel, kézi vagy gépi úton eltávolítják. A tisztítás után a fertőtlenítés következik, melynek során a cél, hogy a sterilizálóba kerülő anyagok, eszközök sterilizálás előtti csíraszáma a lehető legalacsonyabb legyen, ezzel fokozva a folyamat hatékonyságát, a fertőzések elkerülését. A még új, de gyárilag nem steril termékekkel ugyanúgy kell eljárni, mintha használták volna azokat, vagyis esetenként tisztítást, és minden esetben előzetes fertőtlenítést kell alkalmazni.

A letisztított és fertőtlenített termékeket ezt követően egyesével, vagy a felhasználási célnak megfelelően csoportosítva becsomagolják. Ehhez speciális csomagolóanyagok vagy dobozok állnak rendelkezésre. A különféle eljárásokhoz más-más tulajdonságú csomagolóanyagokat alkalmaznak, melyek a sterilizálás után bizonyos ideig megőrzik a termék sterilitását. Ezek kiszerelésüket tekintve lehetnek tekercsek, tasakok, íves csomagolóanyagok, vagy hagyományos textíliák. A sterilizálásra előkészített csomagokat indikátorral látják el, 

A sterilizátorok megfelelő működését a szakhatósági előírásokban foglalt gyakorisággal ellenőrizni kell. A műszaki felülvizsgálat mellett biológiai indikátorokat is alkalmaznak e célra. Napi gyakorisággal kémiai indikátorokkal, tesztprogramok lefuttatásával, valamint a gépekbe épített adatrögzítők segítségével győződnek meg a sterilizálási ciklus előírt paramétereinek teljesüléséről.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/tudomany/vegyszermentes-sterilizalasi-eljarast-fejlesztettek-ki-szegedi-kutatok.html

TOP 5