Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120px-cigarro.jpg2012. január 1-től módosul a nemdohányzók védelméről szóló törvény. Legjelentősebb rendelkezése abban áll, miszerint megtiltja a dohányzást a zárt légterű helyiségekben. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ezentúl nem lehet egy étteremben vagy kocsmában sem cigarettázni, vagyis ki kell menni az utcára (esetleg a teraszra, az udvarra), és ott a bejárati ajtótól öt méterre lehet csak füstölni. Nem kérdéses, hogy ez mivel fog járni, sok vendég az utcán fog ugyanis kulturáltan dohányozni, ha nincs feltűnően jó kedvében, hisz a szalonspicces vendég hajlamos a nevetgélésre, hangoskodásra, ez pedig zavarhatja az este nyugalomra térőket. Érdemes azonban abba is belegondolni, hogy fog végigmenni egy-egy nemdohányzó járókelő egy forgalmasabb útszakaszon akkor, ha azt már egyébként is „ellepik” a boltjaik, irodáik előtt dohányzó tulajdonosok, alkalmazottak, és ez a kör csak bővül egy kisebb kocsmai hadsereggel.

 

Ugyanígy nem lehet dohányozni munkahelyeken, vonatokon, buszmegállókban, aluljárókban, játszótereken, stb.

A jogszabály három hónap türelmi időt engedélyez, április 1-től azonban akár harmincezer forintra is büntethető pl. a kocsma tulajdonosa, kivéve, ha igazolni tudja, hogy mindent megtett a füstölés elkerülése végett, de intézkedése, pl. adott esetben kérte a vendéget a nemkívánatos cselekmény abbahagyására, mégsem vezetett eredményre. Büntethető a játszótéren vagy buszmegállóban rágyújtó személy is. Előbbivel az ÁNTSZ, utóbbival szemben a közterület felügyelő járhat el, mint hatóság.

Kiemelten védendő az iskolák területe, beleértve az udvart is. Sajnos sok fiatal is dohányzik, de míg ez eddig csak számukra volt tiltott, január 1-ével tilalmazott lesz az iskola területén dolgozó tanároknak is. Ettől függetlenül nyilván lesz olyan tanár, aki megszegi a szabályt, hisz mióta szabály létezik, van azt megszegő személy is. Ez pedig akár faramuci helyzetet is teremthet, ha az iskola igazgatója számon kéri kollégáját. Az igazgató ugyanis csak figyelmeztetéssel élhet, míg őt akár felelősségre is vonhatja az iskolát ellenőrző hatóság. Kérdés az is, hogy egy igazgató – munkája mellett – hogy ellenőrizhet egyszerre több olyan kollégát, aki rendszeresen hódol az élvezetnek. Mindezt majd eldönti a gyakorlat, a kormányzat és egyes önkormányzatok a példamutatásban látják a megoldást, hisz az a tanárok jól bevett pedagógiai módszere…

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...