Skip to main content

Görögország egyre komolyabb gazdasági problémáit tökéletesen illusztrálja a kormány legújabb kétségbeesett intézkedése az egyre nagyobb számú munkanélküli és az éhezők élelmiszerrel történő ellátására. A Voz Populihírportálon megjelent cikk leírja, hogy a nemrég elfogadott új törvény értelmében a görög kereskedők mostantól eladhatják a lejárt szavatosságú élelmiszereket, természetesen az eredetinél jelentősen alacsonyabb áron, a lakosság legszegényebb rétegeinek megsegítését tűzve ki célul, akik már legalapvetőbb szükségleteiket sem tudják megfizetni.

Természetesen az intézkedést sokan kritizálták, egyesek diszkriminációval vádolva a kormányt, mások azért szólaltak fel, hogy az új szabály sok visszaélésre ad lehetőséget.

Mivel az árszabályozási kísérletek eddig nem jártak sikerrel, mint ahogy az ország gazdaságát fellendíteni hivatott megszorító intézkedések sem érték el a tervezett hatást, a görög kormány minden szalmaszálba megpróbál belekapaszkodni, hogy fenntartsa a rend látszatát egy olyan országban, ahol a munkanélküliség átlépte az átlag 25 százalékot, a 15 és 24 év közötti fiatalok körében azonban az 54 százalékot is meghaladja.

„Egyre mélyebbre süllyedünk a válság mocsarában és még nem értünk a fenekére,” nyilatkozta Dimitrisz Aszimakopoulosz, a Görög Kisvállalkozások Szövetségének (GSEVEE) vezetője a phillyBurbs.com szerint. „180 ezer cég áll a csőd szélén és ezek közül 70 ezer esetében néhány hónapon belül várható, hogy végleg lehúzza a redőnyt.”

A lejárt szavatosságú élelmiszerek értékesítéséhez visszatérve, a hónapot és napot is feltüntető termékek esetében (amelyek közé a hús és tejtermékek is tartoznak) az eladhatóság egy héttel hosszabbodik meg, míg a hónapot és évet jelölő áruknál egy hónappal tovább maradhat a termék a polcon. A csupán az évet feltüntető termékeknél a szavatosság egy negyedévvel hosszabbodik meg az új törvény szerint.

Mivel a görög gazdaság szinte minden területe összeomlóban van, sokak szerint az intézkedés összességében nem sokat nyom a latban az egyre emelkedő árakkal szemben. Az EU-tól érkező ismételt és a problémákat inkább még tovább mélyítő mentőakciók pedig egyre több ellenállást, tüntetést és sztrájkot váltanak ki a lakosság körében.

Az amúgy is mélyponton álló és a túlélésért küzdő magánszektorra, a megszorító intézkedések részeként kivetendő adóemelés miatt 70 ezren mentek utcára Athénban és 17 ezren Thessalonikában. A tüntetések miatt több szolgáltatás szünetelt, a repülőgépjáratok nem indultak, több kórház, cég és közlekedési társaság leállt.

Antonisz Samaras, görög kormányfő arra figyelmeztetett, hogy amennyiben országa november 16-ig nem kapja meg a szükséges 31,5 milliárd eurós mentőcsomag részletet, a kormány minden pénze elfogy. Yiannis Stournaras, pénzügyminiszter, még drámaibban fogalmazva, kijelentette, hogy ez sokak számára egyenlő lenne az éhezéssel.

Forrás: http://idokjelei.hu/2012/10/a-nelkulozok-mostantol-lejart-szavatossagu-elelmiszert-is-vasarolhatnak-gorogorszagban/

TOP 5