Skip to main content

A legtöbb háziállat tulajdonos boldognak és egészségesnek akarja látni háziállatát. Miközben a legjobb gondozás mellett is történhetnek balesetek és megbetegedések, de van néhány dolog amit megtehetünk a háziállatunk boldogságáért és egészséges életéért. Íme néhány tipp.

1. Anyagiak

Amikor beleszeretünk abba az édes kis állatba, függetlenül attól, hogy egy kutya, macska, nyuszi, iguána vagy bármi más, a szívünk irányítja az eszünket. De mielőtt elővennénk a hitelkártyánkat, gondoljuk hosszútávra, milyen költségei lehetnek az állattartásnak. Íme az életre szóló állattartás költségei:

- Bolha és atka ellenőrzés
- Szívférgesség kezelés
- Ivartalanítás
- Oltások
- Állatorvosi ellenőrzések
- Fekhely
- Táplálék
- Ápolás
- Ellátás (ha elutaznánk)
- Eltartás (mint a nyuszi vagy kutya ketrec)
- Felszerelés (mint például a vakarózó cölöp, póráz, nyakörv, játékok stb.)

Nem nevelhetünk egészséges állatokat, ha nem adjuk meg neki ezen dolgok többségét vagy mindegyikét. Tehát tartsuk ezeket észben, mielőtt megvennénk a háziállatot!

2. A rájuk szánt idő

Ahhoz, hogy a háziállatunk boldog és elégedett legyen sok időt kell vele töltenünk. Ami az időt illeti, a kutyák igénylik a legjobban a törődést. Be kell őket tanítani, beszélni kell hozzájuk, dédelgetni kell őket, lekefélni és minél jobban belevonni a családi tevékenységekbe. Még a hörcsögöknek is szükségük van rá, hogy időnként a kezünkbe vegyük őket, kicseréljük a fekhelyüket, friss ételt adjunk nekik és naponta cseréljük a vizüket!

3. Betanítás

A kutyákat be kell tanítani, függetlenül attól, hogy kicsik vagy nagyok! Ez nagyon fontos a harmonikus gazdi - házi kedvenc kapcsolatban. Máskülönben, sem mi, sem a háziállatunk nem lesz boldog ha a kanapénkat széttépi, a cipőnket szétrágja és a szőnyegünkre piszkít. A kutyák sokkal boldogabbak, ha tudják a szabályokat és ezáltal mi is!

4. Tudjuk, hogy mikor hagyjuk otthon a kutyánkat

A háziállatok jólétéhez tartozik, ha belevonjuk őket a családi tevékenységekbe, de azért ne vigyük őket az olyan megbízásaink lebonyolítására, ahová kutyákat nem engednek be! Ekkor az autóban kell hagynunk őket, ahol a forróságtól hamar kimúlhatnak. Ha tél van és felhős az ég, akkor nyugodtan az autóban hagyatjuk egy kis időre, amíg gyorsan elintézzük a dolgainkat, de ha 20 fok körüli a hőmérséklet és süt a nap, ne kockáztassunk!

5. Napi gondoskodás

A háziállatunk napi gondoskodást és figyelmet igényel. Még a legkisebb gondoskodást is- a macskaalom tisztítását, a kutya sétáltatását, a víz kicserélését, az etetést- minden nap meg kell csinálni, sokszor naponta többször is.

6. Jó táplálék

Ezt sokszor a háziállat tulajdonosok elhanyagolják és a legolcsóbb elérhető tápot veszik vagy bármit, amire a heti szelvényük szól. Először is, a táp típusának és ízének folytonos cserélése megbetegítheti a macskánkat és válogatóssá teheti a kutyánkat. A legfontosabb az állateledel minősége. Mindegy, hogy nyúl, kutya, macska, kanári vagy hörcsög, ellenőrizzük figyelmesen a napi adagjának összetevőit! Vigyázzunk, hogy jó minőségű élelem legyen, színezékek és ízadalékok nélkül! Az egészséges tápok elősegítik az állataink egészségét, tehát ha kicsit többet költünk az állataink táplálékára, megspóroljuk az állatorvosi költségeket.

Forrás: http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/boldog-es-egeszseges-haziallatok/4308/

TOP 5