Skip to main content

kovetkezo valsagAz USA a világtörténelem legnagyobb adósa, adóssága pedig évről évre halmozódik, ebből fakadóan pedig minden egyes újabb válság egyre súlyosabb lesz. A következő válság már jóval katasztrofálisabb lesz - mondta a neves befektető, Jim Rogers.

Soros György egykori partnere szerint a jegybanki pénznyomtatás nem old meg semmit, így egy újabb amerikai jegybanki eszközvásárlási program ötlete teljesen abszurd - írja a FiscalTimes.

Az USA a világtörténelem legnagyobb adósa, az államadósság pedig minden évben tovább emelkedik, ezzel azonban senki nem tesz semmit.

Minden ország, amely a történelemben hasonló helyzetbe került, egy válságot, vagy legalább egy kis válságot szenvedett el. Az USA 2002-ben egy gazdasági lassulást szenvedett el, 2007-2008-ban már egy nagyobb recessziót a magasabb adósság miatt, a következő visszaesés pedig még katasztrofálisabb lesz a súlyosabb adósságteher miatt - mondta Jim Rogers.

A makrogazdasági problémákra érkező jegybanki élénkítés nem old meg semmilyen problémát, legfeljebb rövidtávon segíthet enyhíteni a helyzeten, a történelmet ismerők azonban tudják, hogy hosszú távon semmit nem javít.

Egy újabb eszközvásárlási program a Fed részéről így teljesen abszurd ötlet lenne. A pénznyomtatás rossz dolog, de ez minden amit tehetnek. A jegybankárok nem valami okos emberek, szóval csak nyomják a pénzt, a befektetők pedig fizikai eszközök birtoklásával védekezhetnek ellene.

Jim Rogers mindezek ellenére optimista a világgazdasági kilátásokat illetően, a befektetési eszközök tekintetében pedig továbbra is a nyersanyagokat (különösen az agrártermékeket) részesíti előnyben, amelyeknél a kínálati szűkösség okozhat hosszú távon áremelkedést véleménye szerint.

Ha pedig a gazdaság mégsem indulna be, beindulnának a pénznyomdák, amely szintén a nyersanyagok malmára hajtanák a vizet. Néhány mianmari részvényen és nyersanyagokon kívül Rogers most nem is fektet másba.

Forrás: portfolio.hu

Forrás: http://komlomedia.hu/hir.php?hir=1859

TOP 5