Skip to main content

A tüskésegerek elveszítik bőrük egy részét, hogy támadójuk elől megmeneküljenek, majd regenerálódnak; a folyamat tanulmányozása amerikai kutatók szerint közelebb vihet a hegmentes sebgyógyulás, a szövetregeneráció megértéséhez.

A tüskésegerek (Acomys cahirinus) egyes fajai akár bőrük 60 százalékát is gond nélkül elveszíthetik hátukról, a többi emlőssel szemben bőrük gyorsan meggyógyul és hegesedés helyett visszanő rá a szőr is – derül ki a Nature tudományos magazinban közzétett tanulmányból. A kutatók arra kerestek választ, hogyan zajlik le ez a gyógyulási folyamat, és vajon alkalmazható-e embernél is.

A szalamandrák híresek arról a képességükről, hogy akár egy végtagjukat is képesek visszanöveszteni miután elveszítették, ezért ezeket az állatokat már sok vizsgálatban tanulmányozták. Az emlősöknek azonban igen korlátozott az a képessége, hogy visszanövesszék elvesztett szerveiket, náluk az újranövesztés helyett normális esetben egyforma sejtekből álló heg képződik a seb gyógyulási helyén.

A tüskésegerek a bőrük gyors visszanövesztése mellett arra is képesek voltak a kísérletekben, hogy a fülükön ütött lyukakat begyógyítsák, a folyamat közben pedig regenerálódtak szőrtüszőik, verejtékmirigyeik és porcaik is, mindegyik a hozzá szükséges sejttípussal. A tesztek szerint az egerek úgynevezett blasztémát hoztak létre a sérülés kijavítására. A blasztéma őssejtek csoportjából áll, ezt használja a szalamandra is, amikor újranöveszti hiányzó testrészeit.

Az embernél és az emlősállatoknál a regenerálódás azért nem megy végbe, mert a hozzá szükséges blasztémát nem tudják létrehozni, ezért kutatja a csoport azt, hogy a tüskésegereknél hogyan zajlik a blasztéma kialakulása. Eltérést találtak a kutatók az úgynevezett extracelluláris mátrixban, a sejteket a helyükön tartó fehérjehálózatban is. A bőrük újranövesztésére képes tüskésegerek lassabb ütemben építették ki ezt az extracelluláris mátrixot, mint más egérfajok, a sertések vagy az ember.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/09/27/egerektol_leshetjuk_el_a_heg_nelkul_regeneralodo_bor_titkat/

TOP 5