Skip to main content

15 éves fiú nyerte az Ashoka alapítvány által jegyzett Invent Your World versenyt, amelynek célja a társadalmi fejlődés előremozdítása. Javier Fernández-Han ötlete, a VERSATILE algatelepeken alapul, hulladékot hasznosít, üzemanyagot termel és akár 200 ezres populációk életét teheti sokkal könnyebbé, írja a Clean Technica zöldportál.

Fernández-Han szerint az a találmány, ami pusztán egy probléma megoldására fókuszál, akaratlanul is problémákat vonz be, mivel a természet roppantul összetett.

Díjnyertes találmánya, a VERSATILE ezen filozófiát követve különböző modulokból épül fel: hulladékanyagot dolgoz fel, metánt és bioüzemanyagot gyárt élelmiszer-alapanyagok mellett és elkülöníti az üvegházgázokat is. Rendszere a sósvizet kedvelő algákon alapszik, a moduláris felépítés miatt pedig egyedi szükségletek kielégítése is kivitelezhető.

A VERSATILE részét számos modul alkotja: az oxigén, napfény, tengervíz és széndioxid segítségével alga-biomasszát gyártó bioreaktorok azokat a tápanyagokat is felhasználják, amelyek egy másik modulból, egy hulladékot és ételmaradékot átalakító anaerob emésztőből származnak, de található benne metánégető, széndioxid-megkötő, az emésztőből felszabaduló gázokat tápanyaggá és üzemanyaggá emésztő biogáz-fejlesztő, illetve a vízöblítésű wc-k is részét képezik a rendszernek. A tisztább metánégetés mellett a rendszer által előállított alga-biomasszát gyógyszerészeti vagy egészséges táplálkozással foglalkozó cégeknek is el lehet adni.

A fiatal feltaláló szerint rendszere képes lehet akár 200 ezer ember ellátására is, de jóval kisebb populációkat is el tudna látni: jelenleg egy olyan családok számára tervezett változtatot fejleszt, amit egy kisebb házban is el lehet helyezni, költségei pedig nem haladnák meg a 300 dollárt.

Forrás: http://hvg.hu/Tudomany/20090611_ashoka_youth_venture_versatile

Fotó: http://www.socialearth.org/how-a-15-year-old-boy-and-pond-scum-can-power-the-world

TOP 5