Skip to main content

 

Átadták az úgynevezett E.ON Energy Globe Magyarország díjat, amelynek célja a magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerése és a környezettudatos szemlélet népszerűsítése.

A cég fél évvel ezelőtt hirdette meg az Energy Globe Magyarország versenyt, amely egy 1999-ben indult nemzetközi megmérettetés része.

hirdetés

A nemzetközi versenyben idén 177 ország, így Magyarország mellett például Ausztria, Csehország és Románia is részt vett. A magyarországi fordulóra beküldött több mint 200 pályaműből a szakmai zsűri döntése, illetve a közönség szavazatai alapján választották ki a nyerteseket és díjazták összesen hat kategóriában - vállalkozás, önkormányzat, jövő generációja, épület, egyéni kezdeményezés, ötlet - Magyarország leginnovatívabb zöld projektjeit.

A verseny fődíját, egy 100 százalékban elektromos Nissan LEAF autót, a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi "Reborn Home" elnevezésű, intelligens ház átalakítási pályázata nyerte, amelynek a különlegessége, hogy

az építészeti iroda által tervezett épület több energiát termel, mint amennyit fogyaszt.

A zsűri az önkormányzati kategóriában a Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programjának ítélte oda a díjat, ugyanis a programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfa liget, hibrid-erőmű (szél és napenergia), illetve fotovoltaikus napelem-telep található. A szakmai zsűri különdíját Budapest 13. kerületi önkormányzata kapta 100 lakásos passzívház projektjükért.

Az épület kategóriában az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája nyerte meg a díjat.

Az ötlet kategóriában a zsűri döntése értelmében a VR-COM nevű startup csapat nyert KonvekPRO termékükkel, amely digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat, így azok vezérelhetővé válnak bármilyen modern digitális eszközzel.

A közönségszavazás a jövő generáció kategóriában a Somogy megyében található Katica Tanya zöld energiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontjának ítélte oda az energiavállalat elismerését. Az egyéni kezdeményezések közül Burgmann Nóra "Zöld Matek" elnevezésű, a környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blogja kapta meg a díjat.

A vállalkozás kategóriában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet On-farm ökogazdálkodás kutatóhálózata kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől. A hálózat célja a magyar gazdák támogatása a biotermesztésben, hogy Magyarországon is népszerűbbé válhasson a fenntartható gazdálkodás és az ökotermékek fogyasztása.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Origó

TOP 5