Skip to main content

 

Napenergiából nyerhet áramot az az országút, aminek paneljeit egy francia cég fejlesztette ki. A fejlesztés még kísérleti fázisban van.

Napenergiát gyűjtő elektromos országutak épülhetnek a nem is olyan távoli jövőben - közölte a Bloomberg.

hirdetés

A francia Bouygues egyik leányvállalata ugyanis olyan napelemeket fejlesztett ki, amelyeknek az se nagyon árt, ha 18 kerekű kamionok száguldoznak rajta fel-alá. A technológiát már több mint öt éve fejlesztgetik, tesztelgetik, és 2018-ban már piacra is dobhatják.

Nem kell termőföldet áldozni érte

„Az volt a célunk, hogy adjunk egy másodfunkciót az utaknak" - mondta Philippe Harelle, a fejlesztő Colas SA Wattaway technológiai vezetője.

A napelemfarmokkal általában az a baj, hogy termőföldek elől veszik el a területet.

Az utakon viszont szabad a pálya."

A napelemek árai nagy mértékben csökkentek az elmúlt években, így egyre több felé bukkannak fel. Októberben a Tesla jelentette be, hogy olyan tetőzsindelyt fejlesztettek ki, ami napelemként is funkcionál.

A Wattawayhez hasonlóan pedig a svéd Scania és az amerikai Solar Roadways is az utak nepelemesítését kutatja.

Több helyen is tesztelik

A normadiai Tourouvre-ban októberben élesítettek egy kilométernyi tesztpályát. A 2800 négyzetméternyi napelem a tervek szerint óránként 280 kilowatt energiát fog termelni, ami a vállalat szerint

elegendő egy 5000 lakosú település egész éves elektromos energia igényének.

A következő két tesztpályát a kanadai Calgaryban és az amerikai Georgiában építik ki, de a Wattaway Afrikában, Japánban és az Európai Unió területén is tervez még néhányat.

Minden éghajlati és forgalmi viszonyt ki kell próbálnunk"

- mondta Harelle. „Meg akarom találni a technológia határait."

Csak ha olcsóbb lesz

„Ahogy nézzük a napenergiát egyre több területen használnák fel. Az ablakoknál, a háztetőkön, az autók tetején. Ez mind a technológia árának csökkenése miatt valósulhat meg" - mondta Pietro Radioa, a Bloomberg New Energy Finance elemzője. „De az utakon nem hinném, hogy nagyon elterjedne. Legfeljebb akkor, ha kifogyunk a termőföldekből."

Egy négyzetméter napelemes út ára 2000 és 2500 (620-780 mrd Ft) euró között van, de ez tartalmazza a tesztelés, a monitorozás, az adatgyűjtés és a telepítés költségeit is. A Wattaway egyik stratégia célja, hogy 2020-ra eléggé levigye a technológia árait ahhoz, hogy versenyezni tudjanak a hagyományos napelemfarmokkal.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5