Skip to main content

 

Még nem világos, hogy az évtized találmánya, vagy egy újabb égbekiáltó hülyeség, de egy brit kutató feltalálta az internetkapcsolat nélküli adattovábbítást. Harald Haas, az Edinburgh-i Egyetem mérnöki karának professzora a Faraday Lecture Theatre-ben mutatta be az általa csak LiFinek nevezett eljárást – ugyanott, ahol Michael Faraday először demonstrálta az elektromágnesességet.

De mi a mennykő az a LiFi? A szóösszetétel a wifi és a light (fény) szavakat tömöríti: vagyis fény alapú adattovábbítást jelent. Ez nem akkora újdonság – hasonló elven működik az optikai kábel is –, de ennek a gyakorlati életben is érezhető hatása van.

hirdetés

Például nem kell hozzá vezeték nélküli internet. A LiFi lényege, hogy egy offline laptopra is továbbíthatók az adatok, csupán egy LED lámpa és egy kereskedelmi forgalomban kapható napelem kell hozzá. A LED lámpa fényimpulzusok formájában továbbítja az adatot, amit a laptop a hozzá csatlakoztatott napelemen keresztül érzékel. A módszerrel akár komplett filmeket is streamelhetünk.

A demonstráción Haas működés közben is bemutatta a technológiát – vagyis ez nem egy elméletben létező koncepció, hanem a gyakorlatban is működő módszer. Haas szerint a LiFi másodpercenként 50 megabájt adatot továbbíthat. Ez nemhogy elég, hanem gyorsabb is lehet, mint egyes vezetékes kapcsolatok. Ilyen módon tényleg alternatívát kínálhat a wifinek. A kutatóknak pontosan ez a céljuk: Haas reméli, hogy két-három éven belül piacra léphetnek a LiFivel.

Szóval telepítsek stroboszkópot a nappalimba a gyors internetért? – kérdezhetik. Aggodalomra semmi ok. A látható fényű adattovábbítás (visible light communication, VLC) épp úgy becsapja a szemünket, mint a film, ahol a másodpercenként 24 állóképet már folyamatos mozgásnak látjuk. A VLC-nél a fényváltozások olyan gyorsan történnek, hogy az emberi szem csak összefüggő fehér fényt lát az egészből. Szóval jó eséllyel nem fogunk epilepsziás rohamot kapni, miközben megnézünk egy filmet az interneten. 

A LiFivel olyan helyeken is kiépíthető az internetkapcsolat, ahol az infrastruktúra egyébként nem tenné lehetővé. De a végleges cél az, hogy mindenhová eljuttassák az internetet. Ahogy Haas elmondta, 

ezzel letölthetünk filmeket az otthoni lámpánkkal, térképadatokat nézhetünk az utcai lámpák alatt, és zenét hallgathatunk a megvilágított óriásplakátok mellett. 

A LiFihez már sikerült befektetőket is találni. Idén januárra a projektet másfél millió fonttal támogatta a London & Scottish Investment Partners, a Scottish Investment Bank és az Old College Capital. A cég piaci értékét 14 millió fontra becsülik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5