Skip to main content

 

Olyan házat terveztek a Cardiffi Egyetem dizájnerei, amely egyáltalán nem termel szén-dioxidot, sőt összességében annyi energiát termel, hogy abból még eladásra is jut. Ráadásul megépíteni se drága.

Az egyetemi csapatot az inspirálta a munkában, hogy a márciusban George Osborne brit pénzügyminiszter elvetette azt a követelményt, hogy 2016-tól ilyen típusú házakat kelljen építeni, mert lehetetlennek tartotta a megvalósítást. Ehhez képest a csapat mindössze 16 hét alatt építette meg a prototípust.

hirdetés

A kivitelezési költség pedig belefért a szociális lakhatási programra szánt költségvetési keretbe, tehát a tervezők szerint anyagi akadálya se lenne a tömeggyártásnak.

Annál is inkább, mivel a számításaik szerint télen ugyan szükség lenne külső energiaforrásra, nyáron viszont annyit termelne egy ilyen ház, hogy összességében nem hogy teljesen ellátná az átlagos energiaszükségleteket, de még pénzt is hozhatna a fennmaradó energia értékesítése. A ház mindehhez elsősorban napenergiára, különféle energiatárolási megoldásokra, illetve szigetelésre és a természetes fény kihasználására épít.

A cardiffi projekten kívül Watfordban is épül egy másik alacsony energiafogyasztású ház, ami további bizonyítéka annak, hogy a megfizethető, mégis energiagazdaságos lakhatás megvalósítható célkitűzés.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5