Skip to main content

 

Egy óra alatt 15 milliárd dollárt veszített a Hanergy nevű napelemeket forgalmazó kínai cég elnöke, miután a vállalat részvényei 47 százalékot estek a Hong Kongi tőzsdén körülbelül egy óra alatt. A cégnek 18,6 milliárd dollárral csökkent a piaci értéke az esés után, írja a CNN.

A cég részvényeinek az árusítását beszüntették. A vállalat nem kommentálta az eseményeket, a cégben 80 százalékos részesedéssel rendelkező elnök, Li Hejun pedig nem jelent meg a részvényesek válságtalálkozóján, mert inkább egy tiszta energia kiállításon vett részt Pekingben.

hirdetés

Mivel a cég nem mondott semmit a történtekről az elemzők sem értik, hogy pontosan mi történhetett, mi állhat a háttérben. Az összeomlás előtti egy évben a Hanergy részvényei 625 százalékot növekedtek, megelőzve ezzel a legnagyobb amerikai napelem vállalatot is. A cég áprilisban volt a csúcson, akkor körülbelül 45 milliárd dollárra taksálták az értékét.

Az eseményekről a portfolio.hu Eltűnt a cégvezér c. cikkében így írt:

"A Hanergy Thin Film Power részvényei valósággal összeomlottak a tegnapi kereskedésben, a papírok Hongkongban még 7,32 dolláron indítottak, majd rövidesen már 3,91 dolláron forogtak, azaz közel 50 százalékkal értékelődtek le. Ezt követően a cég kezdeményezte a papírok kereskedésének felfüggesztését, mondván, hogy közleményt fognak kiadni. Azóta nem érkezett még hír a cég felől - írja a Financial Times.

A lejtmenetben szerepe lehetett, hogy a társaság vezérigazgatója nem vett részt a vállalat Hongkongban tartott éves rendes közgyűlésén, amit utólag a cég szóvivője is megerősített. Más felsővezetők ugyanakkor részt vettek az eseményen. 

Egy Hongkongban dolgozó aktivista befektető, David Webb az ügy kapcsán megjegyezte, szokatlan, ugyanakkor nem ismeretlen dolog, ha egy vállalat vezérigazgatója nem vesz részt az éves közgyűlésen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy részvényesi szempontból pozitív, ha egy ilyen eseményen ott van a cég első embere is."

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A cég vezetője egy korábbi képen még igen optimista, forrás

TOP 5