Skip to main content

Érdekes kísérletben kezdett egy holland startup, alapja a terjedőben lévő közösségi gazdálkodás.

A kezdeményezés lehetővé teszi, hogy extrém esetben akár a szomszédtól vásároljanak a felhasználók áramot, kizárva a körből a közműveket.

hirdetés

Egyre több területen terjeszkedik a közösségi gazdaság, Hollandiában például már az elektromos művek vezetése is elkezdheti vakarni a fejét, ugyanis egy startup ezt a szolgáltatást vette célba.

„Jött egy nagyon egyszerű ötlet: miért nem vásárolhatok áramot mondjuk egy olyan gazdálkodótól, akinek szélturbinája van?” – mesélt a kezdetekről a Vandebron négy alapítójának egyike, Remco Wilcke.

„Utánanéztünk a dolognak és kiderült, hogy az ötlet ugyan egyszerű, a megvalósítás ennél már kissé összetettebb” – tette hozzá a holland férfi.

A dolog lényege, hogy a fogyasztó regisztrál az oldalon, bejelöli, milyen típusú szerződést szeretne kötni (egy és három éves között lehet választani), és mennyi áramra van szüksége, majd választhat az előállítók közül, akik természetesen a bemutatkozó oldalukon minden fontos részletet feltüntetnek magukról.

Bernard és Karin Kadijk például Hollandia északi részén élnek. Egyetlen szélturbinájuk van, ami 600 háztartásnak elegendő áramot termel. Jelenleg kilowattóránként 69 forintért árulják. Ha szeretnénk velük üzletet kötni, megadjuk a nevünket, címünket, és az üzlet két percen belül megköttetik.

A Vandebron szerint az üzleten az előállító és a fogyasztó is nyer, előbbi azért, mert magasabb árat kérhet, hiszen nincs rászorulva a közművekre, amelyek értelemszerűen megpróbálják leszorítani a felvásárlási árakat, a fogyasztók pedig azért, mert nem kell egy csomó, a közművek által beépített járulékos költséget kifizetniük. Az oldal nem számít fel az eladott mennyiség után külön díjat, csak egy havi kb. 3000 forintos előfizetési díjat mindkét fél részére.

A cikk itt folytatódik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkünk:

Forrás

TOP 5