Skip to main content

Jó kérdés, lássuk, mit mondanak a szakértők.

Igen, a hazai éghajlat mellett mindenképpen. A fagymentesen tartáshoz valóban nem szükséges, azonban a komfortérzet biztosításához már elengedhetetlen valamilyen kiegészítő fűtés, bár ennek mértéke sokkal alacsonyabb, mint más épületeknél.

Általános szabályként elmondható, hogy a passzívház fűtési energiaigényének 1/3-át a nyílászárókon át érkező napenergia, 1/3-át a személyek és berendezések hőleadása, 1/3-át pedig valamilyen hagyományos hőtermelő biztosítja. (A Holnapház és a Kardos Labor közös épületgépészeti cikksorozatának folytatása.)

Milyen hőleadókat használnak egy passzívházban?

A légkezelő berendezés elosztó csőrendszerén keresztül

a fűtési energia egy része szétosztható az épületben, de szükséges lehet kiegészítő fűtés a tartózkodási célú helyiségekben. Ezt a megoldást akkor alkalmazzák, ha tisztán villamos fűtéssel működtetik az épületet.

Előnye a fajlagosan alacsony bekerülési költség és a karbantartás-mentesség, hátrányát - a relatíve magas fűtési számlát - viszont évtizedekig „élvezhetjük”.
Az előző megoldás kiegészítői lehetnek még elektromos fűtőpanelek, amelyek „viszonylag” olcsóak, viszont üzemeltetésük magasan a legdrágább.

Alkalmazhatóak radiátorok

- szokatlanul kis méretek szükségesek - de nem feltétlenül kell egy passzívházban az ablakok alá építeni őket, bárhol elhelyezhetőek. Hűtési feladatot a radiátorokkal nem tudunk ellátni, erre más megoldást kell választani (árnyékolástechnika, frisslevegő előtemperálás).

Padlófűtés,

amelynek hűtési célú felhasználása sem szentségtörés egy passzívházban.

Falfűtés,

amely tökéletesen megfelel a fűtési és a hűtési feladatokra is, bár sosem fogunk merni jó érzéssel egy tiplinek lyukat fúrni a falba. Későbbi lakás átrendezésnél az eltakarás egy szekrénnyel az adott rész kiiktatását jelenti a fűtési rendszerből.

Mennyezetfűtés (födémtemperálás)

a passzívházak minimális fűtési/hűtési energiaigényét bőségesen fedezi a legkellemesebb sugárzó hőátadással. Óriási előnye, hogy a lakás átrendezésekor sem kerül takarásba, biztosan nem helyezünk rá új bútort. A monolit betonfödém építési fázisában minimális költséggel kialakítható.

Forrás

Kép

TOP 5