Skip to main content

A lapos tévék méretére zsugorított háztartási akkumulátorokat vizionál a Tesla villanyautókat gyártó cég vezetője, amelyekkel a napközben napenergiával előállított elektromos áram eltárolható, majd az esti csúcsfogyasztás idején felhasználható.

A szakértők hónapok óta ízlelgetik a tisztán elektromos meghajtású autóiról ismert Tesla tervét egy ötmilliárd dollárba kerülő, gigantikus akkumulátorgyártó üzem felépítéséről. Bővebb magyarázat nélkül már-már őrültségnek tűnhet a terv, ám ha figyelembe vesszük a villanyautókba épített lítium-ion akkuk különböző felhasználási lehetőségeit, elsősorban a háztartási hasznosításukkal kapcsolatos elképzeléseket, akkor érdemes újra elgondolkozni a projekten - derül ki a MarketWatch cikkéből.

A számok brutálisak: az ötmilliárdos befektetés mellé a gyárnak helyet adó Nevada állam 1,25 milliárd dolláros adókedvezménye társulhat. A beruházás 6500 új munkahelyet teremt, az üzemben évente 35 gigawattórányi elektromos energia leadására képes akkumulátor készülhet, ami félmillió elektromos autó felszereléséhez lehet elegendő. A projekt teljes gazdasági hatását egyes becslések a következő 20 évre 100 milliárd dollárra teszik. Ez azonban nem minden.

Csak a kezdet

Elon Musk, a Tesla Motors Inc. vezérigazgatója és unokatestvére, Lyndon Rive, a háztartási méretekben használható napelem-rendszereket kínáló SolarCity Corp. első embere egy nemrégiben tartott zárt körű beszélgetésen betekintést adott hosszabb távú terveikbe. A nevadai gyár csak az első a sorban, amelyben még annál is nagyobb üzemek épülhetnek. Ezek segítségével pörgethetik fel az akkumulátorok gyártását, javítva hatékonyságukat és leszorítva árukat.

Musk korábban elárulta, hogy az üzemre szükségük van 35 ezer dollárba kerülő, egy feltöltéssel több mint 300 kilométer megtételére képes, új villanyautó-modelljük előállításához. (Ez az ár fele a jelenlegi Tesla autók árának és csupán másfél-kétszerese az átlagautókénak.) Az ezen túlmutató lehetőségekre azonban csak most hívták fel a figyelmet. Valójában a legyártott akkuk 30 százalékát nem az autókban akarják felhasználni, hanem rögzített energiatárolásra szánják.

Összefogtak

A SolarCity és a Tesla éveken át teljesen külön úton járt, ám ez változóban van. Az autóscég a napelemgyártó ügyfeleit akarja megnyerni ahhoz, hogy kiderítsék: hogyan állíthatók elő a háztartásokban használható akkumulátorok. Ezeknek elég kicsiknek, elég könnyűeknek és elég hatékonyaknak kell lenniük ahhoz, hogy a garázsok falára szerelve ne szűkítsék le a helyet húsz centiméternél jobban.

A helyzet ugyanis az, hogy házi használat szempontjából számottevő mennyiségű napenergiával termelt áram tárolására képes akkucsomagok jelenleg túlságosan nagyok. Musk nem részletezte a technikai lehetőségeket, de azt állítja, hogy idővel a kellően erős akkuk nem lesznek nagyobbak egy lapos tévénél.

Jelen és jövő

A két cég együttműködése - amely versenyjogi, technológiai és gazdasági okokból nem kizárólagos jellegű - tavaly kezdődött. Együtt léptek piacra a SolarCity DemandLogic termékével, amely egy bonyolult szabályozó algoritmus segítségével lehetővé teszi, hogy a csúcsfogyasztás idején a háztulajdonosok Tesla autójuk akkumulátorából vonjanak ki áramot.

Az elképzelt jövő a következőképpen fest. Estefelé, amikor a nap lemegy, a napelemek leállnak és a fogyasztó kiszolgáltatottabb lesz áramszolgáltatójának, a házi akkupakk belép a lakások áramellátásba. Az esti csúcsidő idején ezzel mérsékli tulajdonosa áramszámláját. Másnap reggel felkel a nap, és a napelemek újratöltik az akkumulátorokat. A fejlesztők becslése szerint egy ilyen rendszer segítségével hosszabb távon elérhető, hogy egy családi ház áramszükségletének kétharmadát a díjmentes napenergiából elégítse ki.

Forrás

TOP 5