Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

acigicsikk.jpgDél-koreai tudósok szerint lehetséges energiát tárolni a cigarettacsikkekben. A Szöuli Egyetem kutatói szerint az így tárolt energiát mobiltelefonok és elektromos autók működtetésére is fel lehetne használni – írja az MTI.

A héten publikált eredmények szerint a kutatók a többnyire cellulóz-acetát rostokból álló, súlyosan környezetszennyező cigarettacsikkek szűrőjét egy lépésben magas teljesítményű szénalapú anyaggá alakíthatják – a tudósok ezt szuperkondenzátornak nevezik.

A szén alacsony ára, magas porozitása, elektromos vezetőképessége és stabilitása miatt ígéretes anyagnak tűnik a szuperkondenzátorokban való felhasználáshoz.

– mondta Jongheop Yi, a Nanotechnology című tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány egyik szerzője.

A találmány a kutatók szerint több energiát tárolhat, gyorsabban töltődhet és tovább üzemelhet, mint a mai energiatároló technológiák. A szuperkondenzátor ráadásul olyan környezetbarát megoldás, ami a társadalom energiaszükségleteinek is megfelel.

Az amerikai dohányzásellenes szervezetek szerint a cigarettacsikk a leggyakrabban eldobott hulladék a világon; évente több mint 765 ezer tonna kerül a szemétbe.

Forrás

Kép