Skip to main content

A világ autósainak jelenleg csupán öt százaléka gondolkodik azon, hogy a követező (vagy az azt követő) csere során átvált hagyományos járgányáról villanyautóra. Holland egyetemisták azonban mit sem törődve ezzel, mernek nagyot álmodni.

 

Több mint egymilliárd autó koptatja a világ útjait. A dugók és a szmog, amit okoznak megszokott velejárói a mindennapi életnek, pontosabban megszokott bosszúságok, amelyeket az emberek elviselnek. Jelenthet-e kiutat ebből a kényelmetlenségből a villanyautó vagy akár egy napelemek segítségével közvetlenül napenergiával hajtott autó? - teszi fel a kérdést a CBNC cikke.

 

A helyzet jelenleg nem túl rózsás. Az elektromos meghajtású autók drágák, kicsi a hatótávolságuk és alig megoldható akkumulátoraik feltöltése. Vannak azonban olyan városai a világnak, amelyekben muszáj megoldást találni a dugók okozta szmogra. Ezek közé tartozik az indiai Mumbai, amelynek útjait naponta több száz új autó árasztja el. Szakértők szerint 2035-re további 100 millióval bővülhet az Indiában közlekedő autók száma.

Nincs más kiút

Ez elviselhetetlen dugókhoz és légszennyezéshez vezetne, így nem véletlen, hogy az ország ipari óriásához, a Mahindra-csoporthoz Mahindra Reva komolyan gondolja egy 10 ezer dollárnál nem drágább villanyautó kifejlesztését. A cég e2o típusú teljesen elektromos meghajtású járgányát tavaly óta árulják. Hatótávolsága egy feltöltéssel mindössze 100 kilométer, ám a jövőt ennek ellenére ebben a technológiában látják a cég vezetői.

Úgy gondoljuk, hogy a benzin és a gázolaj nem marad örökké a járművek üzemanyaga - fejtegeti Pawan Goenka, a Mahindra illetékes vezetője. Az alternatív meghajtások előtérbe kerülnek, még ha ez jóval tovább is tart, mint azt tíz-tizenöt évvel ezelőtt a szakértők jósolták. Két évtizede sokan azzal számoltak, hogy mostanra meglehetősen sok újfajta üzemanyaggal hajtott autó lesz az utakon.

Fog ez menni

Tévedtek, de a változás előbb vagy utóbb mégiscsak bekövetkezik. A Reva első modelljéből ugyan egyelőre nem sok talált gazdára - mindössze 500 darabot adtak el belőle -, de a cég bízik benne, hogy ez csak átmeneti nehézség. Az indiai kormány például ambiciózus terveket dédelget az elektromos és hibrid autózás támogatására.

Az e2o-t a hálózatok korához illő számos új trükkel próbálják használhatóbbá tenni. Például ha a vezető elfelejti bezárni a leparkolt járművet, sms-üzenetet kap a mobiljára, amely figyelmezteti figyelmetlenségére. A legérdekesebb kunszt azonban talán a REVive (felélesztés) funkció, ameéy szintén mobilon érhető el. Ha a vezető bajba kerül, mert autója akkui kimerültek, akkor elküldhet egy vészjelzést a gyártó diszpécserközpontjába. Válaszul felszabadítanak egy eddig zárolt áramtartalékot, amivel további 8-10 kilométert megtehet egy megfelelő konnektorig.

Erőmű a tetőn

Az Endhoveni Egyetem diákjai azonban nem sokat törődnek a villanyautók eddig megismert korlátaival, inkább a jövőre figyelnek. Úgy gondolják, hogy a következő tíz évben óriási tempóban fejlődik majd a technológia, aminek eredményeként a maiaknál jóval olcsóbb és hatékonyabb napelemek lesznek elérhetők. A tetejükön napelemeket hordozó, s ezzel követlenül a nap energiáját is hasznosító kísérleti autók valójában nem csupán felhasználják, hanem termelik is az áramot, ám fényévekre vannak a praktikusságtól, míg a konnektorból tölthető villanyautók praktikusak, de kicsi a hatótávolságuk.

Mi lenne, ha egyesítenénk ezek előnyeit? - tették fel a kérdést, és megalkották a Stella nevű autót. Ez az első négyszemélyes napelemeket hordozó jármű. Súlya mindössze 390 kilogramm, a diákok szerint napfényben 780 kilométert lehet autózni vele, éjjel pedig, akkuit használva 430-at.

A Stella a cruiser kategóriában megnyerte a 2013-as World Solar Challege versenyt. Időnként 120 kilométer/órás sebességgel döngettek vele. A holland diákok úgy vélik, miért ne épülhetnének egyedi autójukra tíz év múlva sorozatgyártású modellek? Biztosan szívesen vásárolnák ezeket a vevők, hiszen ki ne szeretne ingyen - benzinköltség nélkül - autózni.

Forrás

TOP 5