Skip to main content

A tudatos energiafogyasztás lényege, hogy a zöld forrásokból előállított energiát tudatosan és gazdaságosan használjuk fel. A megújuló energiaforrások alkalmazása korlátozott, éppen ezért célratörőbb eljárást és szemléletváltást követel. A zöld energia elnevezés a megújuló energiák előállítását jelenti, ezek közé tartozik a szél, a víz, a nap, a geotermikus és a biogázból előállított energia is.

Bár már itthon is kialakult és közel 10 éves múlttal rendelkezik az energia tudatos felhasználásának és a megújuló energiaforrások felhasználásának a trendje, ez nem a környezettudatos szemléletmód elterjedésének köszönhető. A fogyasztókat leginkább anyagi oldalról lehet megfogni: a legnépszerűbb cél, hogy kevesebbet kelljen fizetni az energiáért. Sőt, már arra is van lehetőség, hogy a megtermelt áramot eladjuk az energiaszolgáltatónak. Az azonban lehetetlen, hogy teljesen függetlenekké váljunk a szolgáltatónktól, ugyanis az önálló energiatermelés maximum 50%-ban tudja kiváltani a mindennapi élethez szükséges energiát.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendégei mondják el véleményüket, érdemes-e komoly referenciával rendelkező cégekkel dolgoztatni, vagy sem, mivel az energetika igencsak gyerek cipőben jár ma még Magyarországon, és így a piacon kevés igazán jó szakmérnököt találni.

Kitér a műsor arra is, mit kell tennünk, ha tudatos energia felhasználókként energiatakarékos házat szeretnénk építeni. Mielőtt elkezdenénk terveztetni, két bizonyítványt mindenféleképpen be kell szereznünk. Az egyik az energiatanúsítvány, amely teljes képet ad arról, energetikai szempontból milyen tulajdonságokkal bír majd az épület. A másik pedig a megvalósíthatósági tanulmány, amelynek segítségével könnyen utána járhatunk vajon megvalósítható-e, amit elképzeltünk.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a csatorna weboldalán.

OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 10-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5