Skip to main content

Néhány óra kell egy 200 négyzetméteres ház 3D nyomtatásához. Sanghajban már állnak ilyen épületek, amikhez ipari hulladékot és sittet használnak fel. Darabonként 5 ezer dollárnál kevesebbe kerülnek, így felére csökkenhetnek az építési költségek.

Pár óra alatt lehet 3D nyomtatással előállítani egy többszintes, 200 négyzetméteres házat, ezzel vélhetően alapjaiban változhat meg minden az építőiparban és az ingatlanpiacon. Az építőipar forradalmasítására már korábban is voltak 3D nyomtatási kezdeményezések.

A napokban jelentették be, hogy gigantikus, 15x10x6,6 méteres 3D printerrel tíz 200 négyzetméteres házat nyomtattak Sanghajban – írja a fre3dee blog. Egy-egy épület néhány óra alatt készült el, 4800 dollárból. Az új technológiával felére csökkenhetnek az építési költségek.

Az építkezést és a printer, valamint az anyagok fejlesztését helyi cég, a 77 építőanyag-szabadalmat (például üvegrostokkal megerősített gipsz, cement) jegyző WinSun kivitelezte. Előállításukhoz újrahasznosított építkezési és ipari hulladékot, valamint salakot használtak.

A cég tervei szerint száz 3D nyomtatásra specializálódó újrahasznosító üzemet létesítenek.

Forrás

Kép

TOP 5