Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120326b1_gyor_nrg.jpgVideós riportunkból kiderül, milyen futamokon indul a SZEnergy csapata idén, s milyen alternatív autókat építenek a győri egyetemisták a rotterdami, a miskolci és a kisalföldi versenyre.

A Shell Eco-marathon Europe történetében először utcai pályán várja a 24 országból érkező 227 csapatot.

A rotterdami versenypálya öt 90 fokos kanyarral rendelkezik, ami igencsak próbára teszi a pilóták vezetési tudását, hiszen a fékezés, gyorsítás és kanyarodás az eredményeket nagyban befolyásolják majd, de ne siessünk ennyire előre.

Az utóbbi években a lausitzi versenypályán mérték össze tudásukat a jövő mérnökei. Az idei esztendőben azonban az utcai pályának és a háromnapos versenynek köszönhetően a holland közönség közelebbről is megszemlélheti az egyedi tervezésű és meghajtású kocsikat.

Magyarországról ismét öt csapat pályázik a legjobb helyezésekre; a győri Széchenyi István Egyetem, a napelemes kategóriának többszörös győztes csapata készül teljes gőzerővel a hollandiai versenyre.

Eddig sikert sikerre halmozott a győri egyetemi csapat

A győri Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy Team kitűnően teljesített a 2008-as Shell Eco-marathon Europe, a dél-franciaországi Nogaróban rendezett versenyén, s a napenergia kategóriában az első helyezést érte el.

A csapat 2009-ben és 2010-ben, a németországi Lausitzban ugyanennek a kategóriának a győztese lett. Az UrbanConcept kategóriában a győriek 2011-ben új, nagyobb hatékonyságú napelemeket alkalmazott. A versenyen a győri csapat Team Spirit díj elismerést kapott.

A tavalyi versenyen 222 csapat közül a győri napelemes autó tervezési, kivitelezési, innovatív és kimagasló minőség központú konstrukciós munkáit ismerték el a különdíjjal a világverseny szakmai vezetői, döntnökei.

A fiatal győri mérnökök nem csupán a hollandia megmérettetésre készülnek, de az idén már hetedik alkalommal megrendezett Széchenyi futamra is, valamint amiskolci Elektromobil versenyre is.

A 4-5 főből álló csapatoknak utóbbin olyan jármű tervezése és elkészítése a feladata, amelyet az egyik ismert cég által gyártott akkumulátoros kéziszerszámok hajtanak meg.

Forrás: kisalföld.hu

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...