Skip to main content

Vasárnap a miskolcit követően a debreceni Megújuló Energiaparkban tartott előadásokat a Szalmabála Építészet. Sokan voltunk jelen, innen is, onnan is, az ország minden tájáról, sőt, átruccantak hozzánk Erdélyből is.

A hallgatóság többsége először szerzett információkat e különleges építészetről, míg néhányan már ismerősei voltunk a témának. Mindig kell azonban az új, illetve kíváncsiak voltunk az elmúlt 2 év eseményeire is, ezért vettünk részt az egész napos rendezvényen.

Zalatnay László röviden ismertette a szalmabála építészet lényegét, történetét, sok érdekes képpel illusztrálva. Ő már készített a témával kapcsolatban egy komplett anyagot szerkesztőségünknek, így akit bővebben is érdekel a szalmabála építészet, olvassa el korábbi cikkünket: http://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/1867-epits-olcso-energiatakarekos-es-idotallo-hazat-szalmabol-meg-tuzbiztos-is

Révész Márton saját házának átépítéséről és egy új ház hozzáépítéséről, no meg a kivitelezésről beszélt, sok gyakorlati tapasztalatot megosztva velünk. Ez nagyon érdekes volt, e helyen azonban külön nem ismertetnénk, hisz története megtekinthető a neten is:

Igaz Titusz építészmérnök terveiről tartott előadást, mely szintén igen érdekfeszítőnek bizonyult, hiszen munkáiról még nem igazán hallhattunk. Sokan egyébként kifejezetten az ő előadása miatt voltak jelen, uis többen is tervezik a közeljövőben szalmabála-ház megépítését. Meglepett, hogy a fentebb ismertetett cikk megjelenése óta mennyien adtak megrendelést az építész számára tervek elkészítésére, a kivitelezés megszervezésére. Akit bővebben is érdekel a mérnök munkássága, a technikának köszönhetően megnézhet róla egy korábbi felvételt: http://vimeo.com/39788838

(Aki pedig szeretné a napi aktualitásokat is elolvasni a szalmabála építészetről, az kattintson ide, vagy lájkolja az oldalt: https://www.facebook.com/Szalmabalaepiteszet?fref=ts, az Energia és Környezet Alapítvány uis azt tervezi, hogy néhány éven belül 1000 házat épít a specifikus technológia felhasználásával. Reméljük, sikerül nekik.)

Külön érdekessége volt a napnak az, hol vettünk részt az előadásokon. A Megújuló Energiapark szeptemberben került átadásra, szintén szalmabálából készült. De nem csak ezért érdekes. Kis- és középiskolások, valamint egyetemisták is szervezetten látogathatják a megújuló energiákat a gyakorlatban is bemutató házat, központot. Nyilvánvaló uis, hogy a zöld energiák megismerése ma már elengedhetetlen feltétel a felnőtté váláshoz. Különböző iskolai, egyetemi tantárgyak kitérnek, vagy elemzik az alternatív energiákat, építészeti technológiákat, megtekinteni viszont ezeket működés közben, nem mindenhol lehet az országban. A cívisváros azonban, mint látható, megoldotta ezt a problémát.

Felhívjuk ezért cikkünk végén az oktatók figyelmét e lehetőségre, éljenek vele bátran. További információ alább kérhető, míg cikk itt olvasható az épület és egyben kutatóközpont kiváló zöld tulajdonságairól: http://www.haon.hu/megujulo-energiapark-debrecenben-2/2358095

Megújuló Energiapark Debrecen
Cím: 4032 Debrecen Kishegyesi út 187.
Telefon: 06 70 604 54 64
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.megujuloenergiapark.hu

Béer

Kép forrása: http://www.haon.hu/megujulo-energiapark-debrecenben-2/2358095

TOP 5