Skip to main content

A keresőcég egyik amerikai óriás szerverparkjának hűtéséhez a helyi szennyvíztisztító szolgáltatja a vizet: ehhez a feladathoz nincs szükséges ivóvíz minőségre, de bizonyos mértékű előzetes tisztításra azért igen.

A Google 2007-ben létesített adatközpontot az amerikai Georgiában. Az ebben működő számítógépek hűtéséhez korábban ivóvizet használtak, a keresőcég azonban csütörtökön bejelentette, hogy ehelyett már újrahasznosított szennyvizet használnak a feladatra - adta hírül a cég hivatalos blogján

"Amikor az otthonokban zuhanyoznak, vagy lehúzzák a vécét, tulajdonképpen hozzájárulnak a Google adatközpontjának hűtéséhez - nyilatkozta a blogbejegyzésben Joe Kava, a georgiai adatközpont vezetője. A Google adatközpontjához közel lévő Douglas megyei szennyvíztisztító telepen a keresőcég finanszírozta egy második vízkezelő üzem létrehozását, amely a szennyvizet a hűtéshez szükséges mértékben megtisztítja. A szerverpark a település szennyvízkészletének nagyjából harminc százalékát használja fel hűtési célokra. 

Nem kell ivóvíz a hűtéshez

A létesítmény hűtését mostanra száz százalékosan újrahasznosított vízzel végzik a korábbi ivóvíz helyett, amely hosszú távon költség-, és energiamegtakarítást eredményez. Ennél fontosabb azonban, hogy az új megoldás alkalmazásával a Google szerverparkjának működése jóval kevésbé terheli meg a körzet természetes vízforrásait. Az üzemben a gépek működése által generált hőt hűtőtornyokban vezetik a beérkező hideg vízbe, amelynek jelentős része egyszerű páraként távozik. A megmaradt folyadékot a cég egy tisztítóüzemen keresztül káros anyagoktól mentesen juttatják vissza a közeli Chattahoochee folyóba.

A keresőcégnek egy belga adatparkjában is működik egy hasonló rendszere, ahol egy közeli ipari csatorna vizét hasznosítja újra a hűtés céljából. Finnországban a cég egy volt papírgyárat alakított át szerverparkká, ahol a Balti-tenger vize szolgáltat ingyenes hűtést a szervereknek. A nagy szerverparkokat működtető internetes cégek számára a természetes hűtés jelentős költségmegtakarítást jelent, a Facebook például egy, az északi sarkkörre eső svéd városban tervez adatparkot létesíteni, ahol az év minden napján olyan hideg van, hogy a kinti levegővel hidegen tarthatóak a számítógéprendszerek.

Forrás: origo

TOP 5