Skip to main content

 

Apró műanyagszemcséket mutattak ki a kutatók a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeiben egy kilenc országra kiterjedő nagyszabású tanulmány keretében, amely szerint a szennyeződés a palackozási eljárás közben kerül a termékekbe.

A fredoniai New York Állami Egyetem kutatói 250 palackozott vizet vizsgáltak meg Brazíliában, Kínában, Indiában, Indonéziában, Kenyában, Libanonban, Mexikóban, Thaiföldön és az Egyesült Államokban.

hirdetés

Az egyebek között az Aqua, az Aquafina, a Dasani, az Evian, a Nestle Pure Life és a San Pellegrino márkák palackozott vizeiből vett minták 93 százalékában mutattak ki műanyagszennyeződést, például polipropilént, nejlont és polietilén-tereftalátot (PET) szakemberek.

A kutatók a mikroműanyagok kimutatására kifejlesztett speciális technológia segítségével tesztelték le a mintákat.

Úgy gondolom, hogy az azonosított műanyagrészecskék többsége magából a palackból, a kupakból, a palackozási eljárás folyamán kerül a vízbe - mondta a vizsgálatot vezető Sherri Mason, az egyetem kutatója.

A tanulmány szerint palackonként nulla és több mint tízezer között mozgott a műanyagként azonosított szennyezőrészecskék száma. A 0,1 milliméternél nagyobb átmérőjű mikroműanyag-szemcsékből áltagosan 10,4-et, míg az ennél is kisebb szemcsékbőláltagosan nagyjából 325-öt mutattak kia kutatók literenként.

Egy korábbi tanulmány eredményeit felidézve Mason elmondta, hogy a csapvízben is kimutattak műanyagrészecskéket, ám jóval kisebb mennyiségben. "A csapvíz gyakorlatilag biztonságosabb, mint a palackozott víz" - jegyezte meg a kutató.

A szakértők szerint egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen kockázatokat jelent az emberi szervezetre az ilyen mértékű szennyezettség.

A friss eredmények nyomán az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogyvizsgálatot indít az ivóvízben lévő műanyagszemcsék jelentette lehetséges kockázatokról.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: Dreamstime

TOP 5