Skip to main content

 

Nagy-Britanniára, talán elsősorban a skótok miatt, a whisky őshazájáként gondolunk. Azonban az országban sok más alkoholt is előszeretettel fogyasztanak, olyannyira, hogy az elmúlt években a gin lett a legnépszerűbb tömény.

A Wine and Spirit Trade Association (WSTA), azaz a Bor és Tömény Kereskedelmi Szövetség szerint Nagy-Britanniában fordulat történt, ugyanis egy felmérés szerint már nem a whisky az ország lakóinak kedvenc itala.

hirdetés

Az élre ugyanis a gin ugrott, a felmérésben résztvevők

29 százaléka jelölte meg a kedvenc töményeként a borókabogyóból készült szeszes italt. A gin tavaly még a harmadik volt.

A második helyen a whisky végzett 25 százalékkal, míg 23 százalék jelölte meg a vodkát.

2016-ban a britek rekordmennyiségű gint vásároltak, összesen 47 millió palackkal. Ez 7 millió palackkal több, mint az egy évvel korábbi adat.

A gin népszerűsége az elmúlt hat évben ugrott meg, míg 2011-ben 630 millió font értékű forgalmat bonyolított le az alkohol, addig 2017-re megduplázódva elérte az 1,2 milliárd fontotírja az Independent.

Az eladott gin töredékét isszák csak vendéglátóhelyeken, „mindössze" 8,8 millió palack fogyott el kocsmákban, bárokban és éttermekben, míg 38,7 millió üveggel vásárolták meg az italt boltokban.

A brit kormányügynökség adatai szerint a gin annyira pörög, hogy az exportja lenyomja az angol marhahús és üdítők exportját is.

Ráadásul iparági szakértők szerint nincs jele annak, hogy a gin népszerűsége megtörne, sőt a folyamatosan születő új márkák miatt a termékpaletta már több mint száz darabos Nagy-Britanniában.

Csak 2016-ban 45 új lepárló nyílt az országban, amivel már 273 van.

Ez több mint duplája a 2012-es 128 darabnak. A lepárlók ilyen ütemű megnyitásához nagyban hozzájárult az, hogy egyre több őstermelő kezdte el a gin alapanyagainak számító növényeket termelni.

Érdekesség, hogy idén márciusban a brit statisztikai hivatal bevette a gint azon termékek körébe, amelyek szerepelnek abban a vásárlói kosárban, amely alapján meghatározzák a fogyasztói árak, azaz infláció növekedését.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5