Skip to main content

 

A Las Vegas-i sivatagban sem lehet annyi lyukat ásni, amennyibe eltemethetnénk az összes CES-re érkezett drónt, virtuális sisakot vagy okoskütyüt. Frissítő kivétel, hogy a magyar standnál egy házi sörfőzőt találunk.

Itt mutatja meg a Brewie, hogy akár otthon is készíthetünk kézműves sört, sőt akár a saját receptünket is kikeverhetjük. Az Origo helyszínen tartózkodó tudosítója a világ legnagyobb elektronikai kiállításán segített felépíteni az első nemzeti standunkat.

hirdetés

Mi ez, kávéfőző? – szóltak át a szomszédból a magyar srácoknak, amikor kipakolták a Brewie-t. 

Kedden kezdték belakni a CES (Consumer Electronics Show) helyszínét a 150 országból érkező cégek. Első sétánk alatt nem sok olyan különleges dolgot láttunk, mint a házi sörfőző, amit a magyar vállalkozás hozott. Az első nap még csak a sajtó van itt Las Vegasban, így nem sok a látnivaló. Mi is a Brewie-nak segítettünk felépíteni a standjukat. 

A magyar cégeket ketten képviselik. A hét végén egy másik magyar startup, az sBrick jön majd, és váltja a Brewie-t. Mindketten az InnoTrade programjának keretében érkeznek, amellyel a Magyar Nemzeti Kereskedőház próbálja folyamatosan lehetőségekhez juttatni a startupokat. Olyan cégek mehetnek így ki világrendezvényekre, amelyeknek már van prototípusuk, és hajlandóak némi pénzt is áldozni a lehetőségért cserébe. A világ nagyobb eseményeire így töredék áron kijuthatnak. Gyakorlatilag csak a repülőjegyüket és a helyszíni költésüket kell kigazdálkodniuk. 

Az InnoTrade Program elsődleges célja, hogy külpiacra segítsen már prototípussal rendelkező startupokat – mondta Marozsi László, a program vezetője. 

Magyarok mutatják meg, hogyan lehet otthon sört főzni

Hobbiból főzte a saját sörét Tél András, a Brewie egyik alapítója. Barátaival együtt azonban arra jutottak, hogy ez túl bonyolult. Kellene egy gép, ami az egészet elintézi. Amikor nem találtak ilyet, eldöntötték, hogy megépítik a sajátjukat. 

Ez még 2013 nyarán volt. Egy hónap alatt elkészültek a prototípussal. Megnyertek egy belga startupversenyt. 2014 januárjában céget alapítottak. Nyolcan egy évig bármiféle fizetés nélkül dolgoztak, hogy közösségi finanszírozással – összesen 750 ezer dollárt gyűjtöttek össze – el tudjanak adni 500 gépet. 

Most épp ezeknek a gépeknek keresnek gyártót. A Las Vegas-i kiállítástól pedig azt várják, hogy újabb embereket találnak majd, akik 1500 dollárért (441 ezer forint) saját sörfőzőt akarnak. 

Nem kapszulás sörfőzőről van szó

A kávéfőzőre hajazó kinézet miatt azt gondolhatjuk elsőre, hogy a Brewie egy kapszulás sörfőző. Pedig ez a gép ugyanazt csinálja, amit a sörfőzőkben szoktak, vagy akár mi magunk is meg tudnánk tenni a konyhában. Persze ehhez sok lombikra és legalább 10 órára lenne szükség. 

Vagyis malátából, komlóból, élesztőből és persze vízből sört főz. Miután kész van a nedű, még néhány napot várni kell az erjedésre, ezután ihatjuk a saját készítésű sörünket. 

60 forintból kijön fél liter minőségi sör – mondta Pál Marcel, a Brewie vezérigazgatója. 

A cég honlapjáról rengeteg recept közül lehet válogatni, de a géppel könnyű saját sört is készíteni. Las Vegasban holnaptól nézhetik meg a gépet a látogatók, és megkóstolhatják a sört, amit készít. Reméljük, hogy minél hamarabb találnak gyártót a srácok, és mi is vehetünk egy saját Brewie-t. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Tél András (balra) és Pál Marcel, a Brewie alapítói, Forrás: Origo

TOP 5