Skip to main content

 

Valóra vált a hentesek rémálma, az első felmérések alapján az emberek fontolóra vették a rákkeltő vörös-és feldolgozott húsokkal kapcsolatos pánikot. Az Egyesült Királyságban már jóval kevesebb szalonnát és kolbászt vesznek.

Biztosan emlékeznek még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltő húsokról szóló felhívására, és a húsipar pánikszerű cáfolataira is: szerintük a kijelentések alaptalanok és tudománytalanok voltak, és feleslegesen ijesztgették a kedves fogyasztókat.

hirdetés

Azóta már tudjuk, hogy ez egy végletekig lebutított értelmezése volt az egészségügyi közleménynek. Azonban kiderült, a húsosok félelmei sem voltak alaptalanok. 

Nem sok idő telt el azóta, az eddigi eredmények alapján a britek már most

komoly visszaesésről számoltak be a vörös-és feldolgozott húsok eladását illetően

– írja a Foxnews. A friss felmérést az IRI Retail Advantage végezte: megállapították, hogy mindössze két héttel a húsok rákkeltő hatásainak bejelentése után több mint egymillió kilogrammal kevesebb szalonnát és kolbászt értékesítettek az Egyesült Királyságban.

A csomagolt kolbászfélék eladási rátái 15,7 százalékkal csökkentek október vége óta, a szalonnáé 17, a fagyasztott vöröshúsoké pedig 10 százalékkal. A kutatást levezénylők szerint ez a jelentős változás annak tudható be, hogy az emberek komolyan veszik, ha egy WHO-hoz hasonló, nagy presztízsű szervezet nyilatkozik:

„Eddig is tudtuk, hogy bizonyos típusú húsok és rákos megbetegedések között kapcsolat van, azonban ha ezt egy globális elismert szervezet mondja és a média is felkapja, azonnal hat az emberek vásárlási szokásaira”.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a hazai húsfogyasztás visszaesett-e, azonban alig várjuk a legfrissebb felmérések adatait.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: wikipedia - "Knacker vorm raeuchern" by Jens Jäpel

TOP 5