Skip to main content

 

Több tucat igen érdekes gyógy– és fűszernövény található a nagykörűi Grósz Tamás kertjében. Ide látogatott el Borbás Marcsi, a Magyar Televízió népszerű műsorvezetője a közelmúltban.

Nagykörűben forgatott Borbás Marcsi, a Magyar Televízió népszerű műsorvezetője a közelmúltban. Immáron másodjára látogatott el a településre, hisz úgy gondolta, még mindig tartogat kincseket a falu. Így esett a választás Grósz Tamás gyógy- és fűszernövény kertjére is, ahol több száz növény található. Különlegessége, hogy a növények egy része más-más országból származik.

hirdetés

– Borbás Marcsi tudta, hogy különleges zöldségeket termelek, ezért látogatott el hozzám – kezdett bele Grósz Tamás. – Ezek ehető, iható, gyógyító, fűszerező növények, mint például a kanadai zergeszarva, a mexikói tomatillo, a citromfa, a banánfa, a batáta, az ananászcseresznye, vagy az arab okra. Utóbbi azért nem terem meg hazánkban, mert nem tudják milyen körülmények között kell termelni.

Titka: mivel ez egy trópusi növény, ha éjszaka 10 foknál hűvösebb van, akkor abban az évben nem lesz okra. Június elején kell elültetni, hogy augusztusra termés legyen belőle. A magját be kell áztatni, ami szépen ki fog repedni. Hideg vízzel nem lehet locsolni, és lakásba sem lehet vinni, ugyanis nem palántázható. A feleségemmel egy Tajin nevű arab agyagedénybe készítjük, abba pároljuk, ettől lesz isteni finom – avatott be minket.

A stáb a férfi kertjébe már lemenő napkor érkezett. Ahogy beléptek a kapun, nem a konyha, hanem egyből a kert felé vették az irányt. (A filmben a Grósz Tamással kapcsolatos rész 31.50-től kezdődik.)

– Mikor belépett a stáb a kapun, elindultak befelé a kertbe, ugyanis nem tudtak betelni a látvánnyal. A lemenő nap hosszú fényei titokzatosan világították meg a kertet. Látszólag gyomkinézetű növényeim vannak, de a mennyei illatuk odavonzott mindenkit. Marcsit is nagyon érdekelte a kert. Amikor azt bejárták, akkor a nyári konyhába folytatták a forgatást, ahol már főtt a feleségem specialitása, a fűszeres paradicsomos harcsa. Marcsi egyből beállt kis kuktának, és lelkesen kóstolgatta az ételt. Előételként pedig paradicsomos okrát szolgáltunk fel, ami lenyűgözte a stábot – avatta be lapunkat.

A nagykörűi férfi kertjével nem győztek betelni az ottlévők, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a tervezett idő helyett két órát töltöttek nála. Kintjártamkor magam is megértettem, miért időztek ott annyit. De, hogy Grósz Tamás miért kezdett gyógynövények gyűjtésébe, maga árulta el.

– Eredetileg fogtechnikus vagyok. Szolnokon dolgoztam a színház utcájában, de mára már elég volt. Mikor megláttam Nagykörűben ezt a közvetlen Tisza–parti telket, akkor eldöntöttük a feleségemmel, hogy ott akarunk élni nyugdíjas éveinkben. A feleségem ugyan mindig jól főzött, de úgy gondoltam, ha a keze alá adok mindent, ami egészséges és saját termés, akkor még jobb ízeket ki tud hozni. A másik ok, hogy minden nálam található növénynek gyógyító hatása van. Hogy egy példával éljek, a batáta, vagyis az édesburgonya rendkívül kedvező a cukorbetegeknek. Olyan anyagot tartalmaz, ami a cukorbetegséget, ha nem is gyógyítja, de visszafogja. Vagyis a gyógynövényeinket úgymond természetes „gyógyszerként” is alkalmazzuk saját célra – nyilatkozta Grósz Tamás.

Különlegesen telik el egy napja

– Hajnalban kelek, akkor kezdem el írni cikkeimet, illetve észrevételeimet a növényekről. Négy órakor viszont már kint kapálok a kertben, mert ha feljön a nap nem lehet kint maradni. Nagy odafigyelést és gondozást igényel a kertem, amit a kutyám, Fickó is tud. A házirend az, hogy nem piszkíthat a kertbe. Így minden nap négyszer elviszem sétálni a gátra. Visszatérve a napirendemhez, kilenc órakor bemegyek a házba segíteni a feleségemnek. Délután pedig, ha úgy adódik jönnek a kertünkbe a látogatók, bejelentkezés alapján. Például rendszeres vendégünk a kecskeméti gomba szakkör. De nem ritka az sem, amikor Sopronból, a Velencei-tó környékéről vagy Harkányból érkeznek hozzánk – zárta szavait.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5