Skip to main content

Padlizsánszínű paprika, paradicsom-piros bazsalikom, kék burgonya, lila, vagy tejszínű sárgarépa ... Látszatra valami manipuláció eredményei, valójában azonban szigorúan nem génkezelt zöldségekről van szó, amelyek azonban táplálóbbak és egészségesebbek a megszokottnál. Ezek mind a legutóbbi olasz Mezőgazdasági és élelmezési fórum sztárjai voltak. (Aiolus News)

A sötétszínű paprikák, például, gazdagabbak vitaminban és antioxidánsokban, a lila sárgarépa leköti a szabadgyököket és huszonnyolcszor jobban fékezi az öregedést, mint a klasszikus narancsszínű. Ezek a növények természetes kereszteződésekből születtek, sok közülük csak a közeli piacokon kaphatók, vagy egyes területek hagyományai közé tartoznak és csak ott ismertek. A kék burgonya Trentino jellegzetessége, a kicsi, piros, gömbölyű padlizsán pedig szinte csak Basilicataban terem.

A legérdekesebb fajták nem újdonságok, inkább újra felfedezettek. A biosokféleség részei, amelyeket az iparosodott mezőgazdaság elfelejtett, mert kevesebb termést hoz. Ez érvényes, például a vörös és fekete kukoricára is, amelynek hozama alacsonyabb, ezért drágább. Termelését azonban ki lehetne bővíteni, ha fel lehetne kelteni a piac érdeklődését egy különleges liszt iránt - mondja a Coldiretti (Confederacione Nazionale Coltivatori Diretti - Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége).

Ezeknek a termékeknek előnye az is, hogy sokkal jobban ellenállnak a parazitáknak és megelégszenek a természetes trágyával.

Kapcsolódó cikk: http://www.utajovobe.eu/hirek/elelmezes/451-barhol-lehet-deligyumolcsot-termelni-rozsaszin-led-fennyel


Forrás: energiacentrum / Aiolus News

TOP 5