Skip to main content

A régi időkben minden ház udvarán megtalálható volt legalább egy diófa, mely több okból is hasznos növénynek számított. Nem véletlenül, hisz felhasználható akár a termése, a levele, de még a zöld héja is.

Ha az ember gondosan neveli a kis cserjét, az fává cseperedve többszörösen meghálálja a gondoskodást. Egyfelől kellemes, hűvös árnyékot biztosít a háziaknak, másfelől távol tartja a rovarokat, gombákat, férgeket, a fa alatt a gyomnövényeket, másrészt levelei, termése baktériumölő hatású. A népi gyógyászatban gyakran használták a diót sebkezelésre, bél- és gyomorhurut ellen, illetve vértisztítóként.

hirdetés

Lássuk, mely részeit mire tudjuk használni!

A diófa levele

A dió levelét leforrázva használhatjuk külsőleg borogatásként, vagy lemosásra különféle bőrbetegségek esetén – ilyen például a fekély, kelés, ekcéma, akné, gyulladásos sebek - , de alkalmazható például izzadás ellen is. Torokgyulladás esetén gargarizálhatunk vele, aranyeres tünetek esetén pedig ülőfürdőként enyhíti a kellemetlen tüneteket; gyomorproblémák esetén a főzetéből kortyolgatva javíthatunk állapotunkon.

A forrázat elkészítése: 5g száraz diólevelet forrázzunk le 2 dl forró vízzel, 20-30 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.

A dió zöld burka (diókopács)

A diókopácsban az újabb vizsgálatok alapján 12-féle flavonoid van, mely igazolja a népi gyógyászatban való használatát. Akkor is fel lehet használni, amikor már elkezd befeketedni, de ekkor már jelentősen csökken csersav tartalma, C-vitamin tartalma pedig megszűnik. A diókopács főzete szintén hatékony bél- és gyomorhurut esetén, száraz köhögés, valamint izzadás ellen; külsőleg bőrfertőtlenítésre és a hajhullás csökkentésére használhatjuk.

Így készítsük: 3-4 evőkanálnyi zöld diókopácsot tegyünk ½ liter forró vízbe, főzzük 10 percig, majd 2 órán keresztül hagyjuk hűlni. A kihűlt, szűrjük le, majd ezzel a főzettel lehet gargarizálni, kortyolgatni.

Hajszínezőként is használhatjuk: a megszárított diókopácsot porrá törjük, hozzá adunk annyi forró vizet, hogy tejfülszerű, kenhető anyaggá váljon. Ezt a hajunkra kenjük, 20 perc hatóidő után alaposan lemossuk, és ragyogó barna hajunk lesz.

A dió héja

A dió összetört héjából készített forrázatot cukorbajra ajánlják. De ha félretesszük, remek tüzelő is lehet belőle.

A dió belső válaszfala

A diónak ezen részét szívgyógyszerként lehet alkalmazni, elsősorban szívritmuszavarokra, szívkoszorúér betegségekre, de cukorbetegségre is ajánlják. Így készítsük el: egy maréknyi válaszfalat jól záródó üvegben öntsünk fel 40%-os konyakkal, hagyjuk 4 hétig pihenni, majd az oldatból napi 10-15 cseppet vegyünk be.

Dióbél

Nem csak remek csemege, de esszenciális zsírsavai révén erősíti a szívet, de alkalmazhatjuk fizikai vagy lelki gyengeségre is. Magas fehérjetartalma miatt testi erősödésre, csonterősítésre, vérszegénység ellen. Hasznos táplálék a cukorbetegeknek magas Omega-3tartalma miatt, normalizálja a bélműködést, tonizálja az idegrendszert, enyhíti a fejfájást. Serkenti a májműködést, segít rendezni a hormonháztartást. Foszfortartalma javítja a memóriát, magnézium tartalma pedig stresszoldó hatású. A szépségápolásban is fontos: rendszeres fogyasztásával szebb lesz a bőr és a haj, csökken a hajhullás. 

Ha pedig találunk egy-egy szebb, nagy szemű diót, érdemes félretenni, hiszen a közelgő karácsonyra remek díszeket készíthetünk belőle. Csomagolhatjuk akár ezüstpapírba, de be is festhetjük, de készíthetünk belőle dióbél királykisasszonyt. Apropó, karácsony: készítsünk hagyományos süteményeket, diós bejglit, zserbót, hogy a dió az ünnepek alatt is kifejthesse jótékony hatását! 

Szerző: Pozitív Nap - Aletta

Forrás

TOP 5