Skip to main content

Nem is gondolnánk, mi mindenből lehet levest készíteni, mégpedig majdhogynem ingyen. Ilyen étel a gazleves is, összetevői nagyjából az árokparton vagy a mezőn teremnek.

Már egy tv műsorban is debütált a nemes egyszerűséggel elnevezett leves, így láthatjuk (a 45. perctől), a bográcsban nem csak halászlé vagy jóféle pörkölt készíthető, hanem más, akár húsnélküli étel is. Mint ahogy elmondják a kóstolgatók, köztük sokan elsőként ízlelgetők, igen csak finom a leves.

A hozzávalók között nehéz rangsort felállítani, melyik növény a legjobb, mégis talán a csalánra esik a választásunk. Ez az igénytelen, szinte mindenhol előforduló, rendkívül hasznos növény számos emberi életet mentett már meg, mióta világ a világ. Nem csak azoknak a katonáknak az életét például, akik rendszeresen fogyasztották e gyógynövényt a II. világháború, majd a hadifogság alatt, - eztán pedig hazatérve arra hivatkoztak, hogy a csalánnak köszönhetik a megmenekülésüket -, hanem azokét is, akik manapság elhízással, magas vérnyomással, azaz civilizációs betegségekkel küszködnek. A csalánt nem csak az élelmiszeripar használja fel, hatóanyagaiból számos kiváló kozmetikum is készül.

Számos kiváló tulajdonsággal bír a többi összetevő is, a neten található növényhatározók mindent leírnak róluk, pl. a porcsinról, mely akár salátaként vagy főzelékként is fogyasztható. Hasznos gyógynövényünk a jobbára ismeretlen szulák is, bár íze kicsit kesernyés.

Mezőkön, ligeteken terem a sóska, ezt a növényt már soka ismerik, míg a cickafarkot kevesen, bár a nők előszeretettel használják nőgyógyászati betegségek kezelése során. A pitypangot is csak gyermekláncfűként ismerjük, noha számos étel, pl. saláta vagy pesto, de még méz is készíthető belőle.

Talán sikerült e rövid cikkel kedvet csinálni ahhoz, hogy más, hasonló, és igen olcsón elkészíthető ételeket is kipróbáljunk, és aztán rendszeresen készítsünk.

A gazleves receptje itt olvasható, a film pedig alább tekinthető meg. Akit pedig további receptek, kulináris élvezetek, kézműves termékek, érdekes történetek érdekelnek, lájkolja Borbás Marcsi FB oldalát.

Forrás

TOP 5