Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_azoldsegturmix1.jpgEnnél nagyobb sületlenséget ritkán hallani az egészségünkről. Méregtelenítenek, fogyasztanak, sugárzóan széppé varázsolnak – ezt ígérik a zöldségturmixokról. Valóban ez a helyzet? Íme a nagy leleplezés.

Vékony és szép – hála a nyers ételeknek. Olyan sztárok, mint Gwyneth Paltrow, Drew Barrymore és Collin Farrel arra esküsznek, hogy a turmixoktól maradnak egészségesek és fittek. Miért van az, hogy bár nincsen csodatévő erejük, mégis a zöld levek után nyúlunk, ha méregteleníteni, vagy fogyni akarunk? – ennek járt utána a Focus.de.

Ha másfél hétig csak zöldségturmixon élünk, akkor különböző jótékony hatásokat tapasztalhatunk magunkon: csökkenek a kilók, testünk megszabadul a méreganyagoktól, ennek következtében sugárzóan szépnek érezhetjük magunkat. És ehhez csak némi zöldségre és egy turmixgépre van szükségünk.

Állítólag meg lehet szokni a léböjtkúrát, ez a fajta diéta ugyanis követhető: tíz napig csak folyékony zöld kásán szabad élni, semmi mást nem vehetünk magunkhoz. Nem fogják elhinni, de Victoria Boutenko, a zöldségturmix-diéta feltalálója Green for Life című könyvében azzal indokolja a kúra jótékony hatását, hogy a majmok is csak leveleket, gyümölcsöt esznek, mégsem betegek sohasem. Vagyis, ha a majmoknak ez ennyire jó, akkor biztosan az embernek is – legalábbis erre a következtetésre jutott a léböjtkúra kitalálója. Csakhogy a levelek nem az emberi emésztésre vannak kitalálva, darálva viszont sokkal könnyebben emészthető ez a zöld táplálék. A képlet egyszerű: fogni kell a leveleket, össze kell turmixolni némi gyümölccsel és máris kész a zöld csodalé.

A héj és a magvak is a mixerbe kerülnek

Valójában, ha az ember nem levélevő, nem árt neki? „Nem, az ember mindenevő” – mondta Monika Bischhoff, a müncheni Irgalmas Testvérek Kórház táplálkozási szakértője. A szirmok, a vadon termő gyógynövények, a levelek, a karalábé és a sárgarépa – ezek mind-mind egészségesek és jóízűek. Ráadásul a zöldturmixba belekerül a héj és a mag is, ami alapesetben a komposztban landolna.

Túl kevés fehérjét és zsírt tartalmaznak a turmixok
 

Már csak az a kérdés, hogy az egyoldalú növényi táplálkozás nem okoz-e a szervezetben hiányt. „Nem vitatott, hogy a zöldturmixok vitaminbombák” – mondja a szakértő. De a növényi fehérjék túl kevés fehérjét tartalmaznak, nem tudják teljesíteni a napi fehérje- és a létfontosságú zsírbevitelt sem. „Tíz napnál tovább ez az egyoldalú táplálkozási forma nem ajánlott” – hangsúlyozta Bischoff.

Vannak azonban más érvek is a zöldturmixok ellen. Aki sok zöldséget, levelet és fűszernövényt eszik, szervezetét könnyen mérgező anyagokkal terhelheti meg. Ezek közé sorolható az oxálsav, amely például a rebarbarából ismert, és a vesekő kialakulásában is szerepet játszhat. Rizikósak továbbá az úgynevezett goitrogén összetevők, amelyek a kelkáposztában, a kelbimbóban, a karfiolban fordulnak elő, s túlzott fogyasztásuk pajzsmirigy-megnagyobbodáshoz vezethet. Ide tartoznak továbbá a tioglikozidok, amelyek például a tormában, a retekben és a káposztában találhatók. Ez az anyag gátolja a kötődést, ami azonban megakadályozza a pajzsmirigy számára a jód képződését.

Természetesen eleinte igen szokatlan a zöld turmixok íze, sok közülük ugyanis rendkívül keserű. „Ezt az ízt egész egyszerűen nem szoktuk meg” – mondja Bischoff. De érdemes újra nyitni az ízre.

A mérgezés badarság

Ha mindent egybevetünk, akkor a tíz napos méregtelenítő kúra egészséges dolog. A méregtelenítés itt tisztítókúrát jelent. „Tudományosan nézve a szervezetben nincsen salak, szemét és méreganyag, éppen ezért badarság a mérgezés” – mondta Bischoff. A test egy csoda, gondoljunk csak arra, ahogy a méreganyagokat feldolgozzuk. Az alkoholban található méreganyagok is azonnal lebomlanak, mielőtt még a májhoz kerülnének. Ha viszont túlterheljük a májat alkohollal, akkor természetesen megnagyobbodik (ez az elváltozás az úgynevezett zsírmáj). Amennyiben ez a szervi károsodás nem oldódik meg, májzsugorodás alakulhat ki.

A fogyókúrára alkalmatlanok a zöldturmixok

A kúra azon ígérete, miszerint kilókat lehetne vele leadni, csak rövid ideig működik, és nem tartós ez az állapot. Egy-másfél hét alatt le lehet vele ugyan adni 3-4 kilogrammot, de ez csak a víz, ami egy hét elteltével újra feljön. Azoknak, akik karcsúk szeretnének lenni, és ezt meg is akarják tartani, tápláló ételeket és sok fehérjét kell fogyasztaniuk, az egészséges fogyókúrához azonban a mozgás is elengedhetetlen.

A zöld turmixok tehát egyáltalán nem rosszak, elvégre a zöldségek és a gyümölcsök sok ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst tartalmaznak. „Tele vannak egészséges növényi anyagokkal, és minél zöldebbek, annál egészségesebbek” – mutatott rá Bischoff.

Akinek ízlik a zöldturmix, az fogyassza nyugodtan, de tíz napon túl ne éljen csak ezekkel a levekkel. Az a legjobb, ha az ebédet olykor zöldturmixra és íróra cseréljük, így biztosítjuk a szervezet számára a megfelelő fehérjebevitelt.

Forrás

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...