Skip to main content

Nemrég érdekes fotóra leltünk a neten. A képen látható rekordtermés, ahogy jobban szemügyre vesszük, talán ügyes photoshopnak tűnik, de mégsem az. Hát akkor mi?

Paradicsomfa? Nem, az egészen másfajta növény, termése tamarillóként is ismert egyes piacokról. Hát akkor mégis mi ez? Egyszerű paradicsommal állunk szemben?

A válasz egyértelmű, mint ahogy arról a kertimag.hu szemléletesen is ír:

A paradicsom széles fajtaválasztékát sokféleképp osztályozhatjuk, mint például tenyészidő, alak, felhasználás és növekedési típus szerint. Ez utóbbi a determinált- (bokor) és az indeterminált-, vagyis a folytonos növekedésű fajtákat foglalja magába. A determinált növekedésű fajták szára 40-60 cm magasra nő, ezután elágazik, bokrosodik. A főhajtás csúcsa egy virágfürtben végződik, lezárva ezzel a növekedést. A folyton növő fajták (Pl. Lugas F1) támrendszert, karózást igényelnek, a főhajtásuk növekedése korlátlan, elérhetik a 2-3 m magasságot is. A kívánt magasságnál letörjük a főhajtás növekedési csúcsát, lehetőleg 1-2 levél felett, azaz tetejezzük. Ez meggyorsítja az érést és meghatározza a tenyészidő hosszúságát. Ezt követően az oldalhajtások rendszeres eltávolítására, a hónaljazásra kell, hogy figyeljünk. Vannak féldeterminált fajták is, melyek szármagassága a két csoport közé tartozik. Ezek főhajtását 7-9 virágfürt zárja le.”

A folytonosan növekedő fajták összehasonlító elemzését tavaly - többek közt - a kert.post.hu is elvégezte, ezen oldal azonban az egyes fajták ízvilágát vette inkább górcső alá, illetve kitér arra is, hol (vagy hol nem) szerezhetők be a különleges magok, palánták.

Mindezen rendkívüli eredmények ellenére részünkről maradnánk a rendkívül ízletes, szabadföldön termesztett „ősrégi” magyar fajtáknál, amiknek, mindenféle hazabeszélést hanyagolva, szerintünk messze nincsen párja, akármekkora hozammal is kecsegtetnének a (részben anno külföldön nemesített) vetélytársak.

Az akár rekordtermést is hozó fajtáról, egyben a kb. 20-30 kilósra tehető terméshozamáról különben már film is készült. Vas Péter egy tavaly nyáron készült felvételen meséli el (0.32-től), hogyan vette a piacon a növényt, hogyan ültette el, és ma már hogyan járnak csodájára az időközben fává érő növénynek. 

 

TOP 5