Skip to main content

Nem csak a kislibáknak, hanem az embernek is érdemes csalánt fogyasztania, mert az asztalon általában idegenszerűen ható növényből nem csak hogy finom, de felettébb egészséges ételek is készíthetőek.

Sőt, más növényeket is érdemes feldolgozott csalánnal táplálni. A csípős gyom ráadásul, ahol meghonosodik, a leromlott talajt csodás termőfölddé alakítja.

Kevesen tudják, hogy a csalán nem csupán fájdalomcsillapító hatású, hanem remek immunerősítő is. Nagy mennyiségben tartalmaz fontos ásványi anyagokat, vasat és szelént. Megtalálhatók benne a karotinok is, melyek antioxidáns hatásuk mellett szintén immunitást serkentők. A ráadás a csalánban a nagy adag C-vitamin. Lechner Judit kertészmérnök, biogazda a Hajnal-táj csütörtöki adásában hangoztatta, a csalánból nemcsak tea, hanem leves és főzelék is készíthető, értékes összetevői miatt tehát tápláléknövényként is érdemes hasznosítani.

A Somogy megyei Péterhidán élő Werstroh Gyula vendéglátós a falubeliektől tanulta el a csalánrecepteket, a növényből készült fogásokat rendszeresen szerepelteti a menüben. Ha a vendégek idegenkednek ezektől az fogásoktól, mindig elmondja, hogy a csalán nyersen csíp, de a belőle készült étel nem, a csalánleves zamata felséges, nem hasonlít a spenóthoz vagy a sóskához és nem fűízű. Ennek az a titka, hogy alapanyagként nagyon zsenge csalán legfelső leveleit kell használni. A leszedésükkor, mint elmondta, mindig bőrkesztyűt használ, de a növény még azon keresztül is képes megcsípni a kezét – mondta az éttermes a Kossuth Rádió műsorában.

Werstroh Gyula hozzátette, egy négytagú család számára elegendő csalánleveshez körülbelül 500-600 gramm apró, zsenge levélre van szükség. A bőven mért csalánt olajon vagy vajon megpirított hagymára kell tenni a serpenyőbe – a leveleket nem kell összevágni –, és megpárolni. Ha ez megtörtént, akkor a növény már egyáltalán nem csíp. Ezt követően összevágott krumplival tovább kell párolni, majd néhány gerezd fokhagymát kell hozzáadni, és felönteni húslevessel. Újabb, rövid, 10-15 perces főzés jön, majd a levest kicsit össze kell turmixolni, végül tejföllel megköríteni, és kész a csalánból készült fogás.

Lechner Judit elmondta, a csalánban nagyon sok a vas. Érdekesség, hogy a növényt régen aprítva, takarmányként a kislibák etetésére használták, amitől szépen kifényesedett a madarak tolla és nagyon egészségesek voltak. Még a növényeknek is adnak csalánt: a biokertészeknél szokás, hogy szárított porát a palántaföldhöz keverik. Ennek oka, hogy más terményeket is ellenállóvá, erőssé, egészségessé tesznek a csalán által begyűjtött anyagok.

Eközben a csalán olyan helyeken bukkan föl, ahol a talaj leromlott, illetve ólak környékén, ahol sok vizelet gyűlik össze, sok a nitrogén a talajban. Tehát a csalán a legtöbb növény számára alkalmatlan, tönkretett talajokat képes csodálatos termőfölddé átalakítani – mondta a Hajnal-tájnak nyilatkozó kertészmérnök.

Szinte mindenre jó: a csodatévő csalán

Most már úton-útfélen "beleütközhetünk" a csalánba, hiszen itt az ideje. Ha nem vagyunk óvatosak, felhívja magára a figyelmet: csípése olyan, hogy még másnap is sajog tőle kezünk, lábunk. Levelének gyűjtési ideje március-április környékére tehető, úgyhogy ne habozz, szedj minél többet!

Az idősek úgy tartják, hogy direkt jó, hogyha a csalánt nem kesztyűvel szedjük, hiszen, minél jobban csíp, annál jobban elűzi a reumát. Régen akadt olyan is, aki évente legalább egyszer ruha nélkül feküdt bele a csalánba, hogy felélénkítse a vérkeringését.

Belülről tisztítja szervezetünket - A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét.

Tipp: A csalántea elkészítése rendkívül egyszerű, akár most is nekiállhatsz egy főzetnek! A vizet forrald fel, majd mikor lobog, vedd le a tűzről, és tedd bele a megmosott csalánt. Negyedórára hagyd állni, majd ízesítsd. Figyelj arra, hogy mindig melegen kortyolgasd!

Ízületi gyulladásokat orvosol - Kiváló köszvény, ízületi gyulladások, illetve mindennemű reumatikus megbetegedés kezelésére. Modern szakkönyvek is ajánlják az ősrégi gyógymódot: az urtikációt, vagyis a reumás testrész megcsapkodását csalánnal. Különösen isiász és lumbágó esetén hatásos, hiszen a méreganyag órákon át tartó melegérzést okoz. Ilyenkor a bőr erősen kipirul, és megduzzad. DE! Vigyázzunk arra, hogy a "csalánozás" után ne érje hideg víz a bőrt, mert a melegérzés égésbe megy át.

Csalán tea

Bőrbetegségeket kezel - Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.

Szépségápolás

Ápolja szépségünket - A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.

Forrás

TOP 5