Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

virsli-keszites3.jpgÉvek óta előkerül szilveszterkor a virslitéma, ezer éve virslitesztről forgattunk videót, tavaly felmértük a bolti választékot, idén megállapítottuk, ez a tökéletes jutalomfalat kutyakiképzéshez. Elegünk lett, a tökéletes megoldást akartuk, amit magunknak kellett megcsinálni.

Az alapok

A recept (40% marhacomb, 35% sertésszalonna, 20% jég)

  • 1 kg marhacomb
  • 1 kg sertés hasalja (90 dkg sertésszalonna lenne a igazi, de azt nem kapni, ezért egy kicsit húsosabb hasaljával helyettesítettünk, amit lebőröztünk)
  • juhbél (Ha nincs, sertés vékonybél, így kis vaskos lesz, de azt legalább kapni, mi is ezzel toltuk, mert december 27-én ennek is örültünk. Hétfő-keddre biztos tudnak juhbelet szerezni.)
  • 5 dl jég
  • só, bors

Az eszközpark

  • húsdaráló, vagy daráltassák le a hentessel a húst
  • botmixer
  • töltő (nem telefon)
  • zárható grillsütő
  • száraz fa (nem fenyő)

Nehézségek

Nincsenek. A darált húst botmixerrel a krémességig pépesítettük a jéggel, amit fokozatosan adagolva szépen felvett. A botmixerek nem bírnak ekkora strapát, ezért amikor kezd átmelegedni (10 perc) szünetet tartottunk, vagy akinek van, dolgozzon két botmixerrel, mert kb. 30 percig kell a húst pépesíteni. A fűszereket a jéggel együtt, érzésre adagoltuk.

A töltés simán ment, töltőbe nyomtuk a pépet, felhúztuk a belet és lazán töltöttük, hogy kis rövideket tudjunk pározni, mert a vastag fazonhoz az illik. Juhbeleset hosszabbra pároztuk volna. Fontos tapasztalat, hogy ezt a lágy pépet nagyon szorosra kell tölteni, szorosabbra, mint a megszokott hurka-kolbászokat. 

Füst?

Most hagyjuk az ipari, füstízzel és hőkezeléssel készített hulladékokat, hiszen pont ezért készítjük mi magunk, hogy ne a Magyar Élelmiszerkönyv minimumának megfelelő valamink legyen, hanem virslink. Ehhez pedig tűz kell. Igazi, hiszen az eredeti virsli is füstölt. Hideg füstölt. Erre házilag nem sok esély van, ezért a füstízt meleg füsttel vittük a virslikbe.

A grillben faszénnel tüzet csiholtunk, amikor parázzsá szelidült, finomra hasogatott akácfát raktunk mellé, ami büntetlenül kezdett el füstölni. Kb. 20 centire fölé, a rácsra karikába raktuk a virsliket, lezártuk a grillt és 30 percig bent tartottuk a virsliket. A műveletre halfüstölő még alkalmasabb, akinek van, csinálja azzal. Aki nyitott a kísérletezésre, olajoshordóban is próbálkozhat meleg füstöléssel. 

A füstölés után érdemes felvágni egyet és megnézni, mennyire készült el a hőkezeléstől. Ha nem, kevés utángőzöléssel, főzéssel lehet ezt korrigálni.

A sertés vékonybeleset 12 percig főztük lobogó vízben, szerintünk a juhbeles akár el is készülhet a füstben, de ellenőrizzenek és próbafőzzenek egy darabot. A főzést lobogó vízbe helyezett virslikkel végeztük, az időt is onnan számoltuk.

A végeredmény

Elképesztő, de semmihez sem hasonlítóan finom virsliíz, ami kicsit hasonlít a közismert virslire, dehát sose evett még senki virslit. Igazit. Füstös, marhahúsos, szaftos, cuppogtatnivaló, csodálatos és jaj, nagyon finom, mi nagyon örülünk ennek a felfedezésnek, és virslit már csak sajátot tolunk, a következő füstölést pedig nem főzzük, hanem grillen sütjük.

Állagán lehetne csiszolni -és szerezni egy juhbélforrást-, ami ugyan remekül összeállt, harapható, vágható, tunkolható mustárba, de nem olyan egyenletes, mint a boltiké, a csúszós pépet egyszerűen nem tudtuk elég feszesen betölteni. Mivel a használatban így is működik, lehet, nem is csiszolunk rajta. Ahogy a szürke színen sem. Ez így szürkén finomabb.

Aki mégse akar saját virslivel vesződni, tavalyi virslivásárlási útmutatónkat idén is sikerrel használhatja.

(További fotók az elkészítés egyes stádiumairól itt tekinthetők meg: http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20131218-az-orszag-legjobb-pizzaja.html)

Forrás: http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20131218-az-orszag-legjobb-pizzaja.html

Kép: A nyers és kövér virslik, Forrás: Táfelspicc

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...