Skip to main content

Nem sok növényt vetünk februárban, hiszen ilyenkor még lehetnek komoly fagyok. A mákot azonban ilyenkor a legideálisabb a földbe "rakni". Régen úgy mondták, „a hóra kell vetni a mákot”, ezért volt, aki már decemberben elvetette a következő évre valót. Aki az idén tehát még meg szeretne saját mákos bejglit, most még eleget tehet a nemes feladatnak, mivel február 1-től március 15-ig bártan vethető a mák.

Hazánkban saját fogyasztásra csak 500 m² terület nagyságig termeszthető, e feletti területen már csak hatósági engedéllyel vethető. 2006. január 1-jétől fehér virágú változata Magyarországon drognak számít, ezért az óta szabadon csak a lilás-rózsaszínes virágú változata termeszthető. Az EU egyes tagállamaiban tilos a mák termesztése, melyet a mák ópium-alkaloidok hatóanyag-koncentrációja miatt vezettek be. A vetéshez igazolt származású, minősített vetőmag használható csak fel, azonban házi kertekben sokan használják a saját maguk által megszedett tavalyi évből maradt magokat. Érdemes így az éves termésből félre rakni egy maréknyi termést azért, hogy a következő évben ismét tudjunk mákot termeszteni.

A mák nagyon apró szemű, ezért vetés előtt célszerű keverni egy kis étkezési grízzel. Ezáltal uis megelőzhető, hogy túl sűrű legyen a kelés. A mák a talaj kémhatására nem érzékeny, és a szárazságot is jól tűri, de a legjobban nedves, termékeny talajon fejlődik. A kék termést hozó növény „öntűrő” képessége rossz, ami azt jelenti, hogy huzamosabb ideig egy helyre vetni nem érdemes, mert így fokozottabban jelentkeznek a növényt károsító betegségek, és a mákot károsító kártevők. Javasolt 3 év kihagyás egy adott terület esetében.

Februárban, mikor a talajra már rá lehet menni, bármikor vethetjük. Mivel a kifejlett növény elérheti a 80-150 cm magasságot is, ezért a sortávolságot legalább 30-40 cm-re érdemes kialakítani. Nem zavarja a hideg. Már kevéssel fagypont felett, 1 fokon csirázásnak indul, és 2 hét múlva már láthatjuk is a kibújt kis növénykéket. Aprómagról lévén szó, puha talajra van szükségünk a vetéshez. Nem szabad nagyon mélyre vetni, elegendő 1-2 cm-re a talajfelszíntől. Vetőmagszükséglete: 0,1-0,2 g/m².

Bármennyire is próbáltuk ritkára vetni a mákot, minden bizonnyal mégis szükség lesz egyelésre, vagyis a helyes tőtávolságot kelés után érdemes beállítani. A végleges tőtávolság körülbelül 20-25 cm legyen, melyet 3-4 leveles korban állítsunk be. Óvatosan húzzuk ki a felesleges növénykéket, vigyázva, hogy ne szakítsuk ki a sorban maradó egyedeket. Az egyelésnél felszedett mák palántákat el is ültethetjük máshová, vagyis kezdhetünk egy új sort az egyébként kidobásra kerülő növényekből. Ügyelni kell azonban arra, hogy minél nagyobb földlabdával vegyük ki, mert a gyökérzete hosszú, és sérülése esetén nem biztos, hogy túléli az átültetést.

Fejlődése során hosszú karógyökeret fejleszt, így jut hozzá a tápanyagokhoz és a csapadékhoz. A tavaszi esők biztosítják a növények számára a megfelelő fejlődést, csupán a növényvédelemre érdemes odafigyelni. A korai vetés segít abban, hogy csökkentsük a kártevők kártételét. Rovarkártevői főleg a máktokbarkó, a máklégy és a mák levéltetű. Gombák közül érzékeny a peronoszpórára és a helmintospóriumos foltosságra, melyek ellen engedélyezett gombaölőszerekkel védekezhetünk. Azonban ha nem akarunk hagyományos vegyszereket használni, ökológiai módszerek közül is választhatunk. (Ökológiai termesztésben engedélyezett szerek: http://okogarancia.hu/megjeleneseink/kalauz2012)

A mák júliusra érik be, mikor a magokat tartalmazó tokok rázásra zörögnek. Ilyenkor a tokokat levágjuk, összeszedjük. A kemény héját felhasítjuk, és egy tálba kiszórjuk a mákszemeket. Mivel olajos magról van szó, ezért tárolása szellős helyen ideális. Erre a célra tökéletesen megfelel egy vászonzacskó, melyet felfüggesztünk a kamrában. Felhasználása sokrétű: étkezésre, gyógyászati célra egyaránt értékes alapanyag. Saját fogyasztásra magas tápanyagtartalma miatt javasolt, hiszen nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz.

Tíz négyzetméteren körülbelül 60-80 dkg termésre számíthatunk. A boltban 50 dkg mák ára 500-600Ft körül mozog. Az őrölt mák ennél még drágább, 50 dkg ára eléri az 1000 Ft-ot is.

Érdemes tehát mákot termeszteni, hiszen nem igényel komoly szaktudást a termesztése. Spórolhatunk az étkezésre fordított kiadásainkból, és elfogyasztásával javíthatjuk csontjaink egészségét.  

Szerző: Bárány Angéla, agrármérnök

Felhasznált irodalom:

Haszon.hu: Legyen mákja - http://www.haszon.hu/agrar/noevenytermesztes/385-legyen-makja.html

gazigazito.hu: Tavaszi mák, őszi mák http://gazigazito.hu/?modul=oldal -&

antalvali.com: Mák az elfeledett gyógynövény... - http://antalvali.com/hirek/mak_gyogynoveny.html

terebess.hu: Különleges mákok - http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html

Kép forrása: http://indafoto.hu/trefhetes/image/945899-b8b6414f

TOP 5