Skip to main content

(kép: http://www.limbicnutrition.com/blog/q-drum/ )A fejlődő országokból nap-mint-nap érkeznek képek súlyos kannákat cipelő nőkről és gyerekekről. Számukra a vízhordás az életbenmaradást jelenti nem kis idő és energiabefektetés árán, nem is beszélve a súlyos egészségügyi kockázatról melyet a nem higiénikus kannák jelentek számukra.

A vízhiánnyal küszködő területeken a tiszta vízhez jutás okozza a legnagyobb nehézséget. Afrika egyes részein a nők akár 30 km-t is megtesznek egy nap fejükön 10kg-os kannákkal, hogy családjukat iható vízzel lássák el. Ennek sokszor súlyos balesetek és maradandó csigolyakárosodások a kövezményei.  

Erre a problémára keresett megoldást Hans Hendrikse, egy dél-afrikai építész, aki testvérével megálmodta a Q-drum nevű energiatakarékos, higiénikus, strapabíró de ugyanakkor könnyen mobilizálható hordót, melyet egy felnőtt vagy akár két gyerek is erőfeszítés nélkül mozgathat.

Hendriksék törekedtek arra, hogy a hordó előállítása is gazdaságos legyen. Építészeti és mérnöki tudásukat latba véve alkották meg ezt a fánk alakú hordót, melyet a hordó közepén átvezetett kötéllel könnyen lehet mozgatni. Egyszerre nem kis mennyiséget, 50 vagy akár 70 liter vizet is bele lehet tölteni ezekbe az eszközökbe, lecsökkentve a fordulók számát.

Számításokból kiderült, hogy 20 hónap alatt egy ilyen hordó, melyet minden egyes napon használtak 12 ezer(!) km-t tett meg és 13 ember számára 120 ezer(!) liter tiszta vizet szolgáltatott. 

A hordó 30 dollárba kerül és ezidáig kb. 200 darabot sikerült eladni. További 300 darabot különböző szervezeteken keresztül szeretne a rászorulókhoz juttatni a Hendrikse testvérpár. Bár az ötlet már 40 országban ismert, nehézségekbe ütköztek a találmány népszerűsítésekor, ezért hosszútávú céljuk továbbra is megfelelő számú befektető megtalálása.

(forrás: http://rolexawards.com/en/the-laureates/hanshendrikse-the-project.jsp )

Lucza Veronika

A szerző biológus-ökológus

TOP 5