Skip to main content

A Masat-1 a hétfő délelőtti sikeres start után közel egy órával vált le a hordozórakéta utolsó fokozatáról, majd aktiválta magát. Hazánk felett délután haladt el először, és sikeresen vették rádióadását. Az eddigi információk alapján minden rendszere a tervezettnek megfelelően üzemel.

Sikerült venni a Masat-1 rádióadását Magyarországról, miközben az hazánk felett elhaladt. Az űrszonda a földi irányítóktól is kapott üzeneteket, a parancsokra pedig megfelelően reagált, és a kért adatok lesugározta. Az így nyert információk a műhold állapotáról tájékoztatnak. A következő időszakban rendszeresen kommunikálnak a magyar szakemberek a Masat-1-el, miközben az időnként elhalad felettünk.

Hétfő, hazai idő szerint 12.30

A lézerműhold elengedése után a hordozóeszköz 4. fokozata fékezett, és alacsonyabb pályára került. Az utolsó pályamódosítást követően 12.06-kor levált az ALMASAT műhold a rendszerről, majd a start után 71 perccel önálló pályára került a többi műhold, köztük a magyar Masat-1 is. Az ESA híradása szerint a leválasztások a terveknek megfelelően, rendben megtörténtek.

A Masat-1 körülbelül 600 kilométeres átlagos magasságú pályán kering. Magyarország feletti első áthaladása hétfőn, magyar idő szerint 16 óra körül várható. A műhold a rádióamatőrök által fogható frekvencián sugároz, és a HA5MASAT kódú hívójelet használja, a 437,345 megahertzes frekvencián. További információk erről a műhold honlapján olvashatóak.

Képek a startról: 








Hétfő, hazai idő szerint 12.00

A start után 48 perccel ismét működésbe lépett a Vega hordozórakéta negyedik fokozata, és 4 perces üzemelés során közel kör alakúvá alakította az űreszköz pályáját. Ezt követően a LARES műhold vált le először a rendszerről, amely ezzel 1450 kilométer magas pályára került a Föld körül. A műhold külső burkolatán elhelyezett 92 lézertükör segítségével mérik pontosan a helyzetét, és mozgásának közvetésével Einstein általános relativitáselméletét ellenőrzik.

Hétfő, hazai idő szerint 11.34

A start után 9 perc 20 másodperccel leállt a negyedik fokozat, amelyet ezt követően közel háromnegyed órával indítanak be másodszor, ezt követően válnak le róla a kisebb műholdak. Egy norvég földi követőállomás vétele alapján a program a tervek szerint halad.

A Masat-1 a start után 1 óra 11 perccel válik le a negyedik fokozatról. Ezután inaktív állapotban lesz még fél órán keresztül, majd kinyitja az antennáját és közel 10 másodperc múlva már meg is kezdi a rádióadást. Ekkor nagyjából Ecuador, Peru és Chile partjai felett lesz - hazánkból tehát még nem fogható az adása.

A magyar műhold a rádióamatőrök által fogható frekvencián sugároz, és a HA5MASAT kódú hívójelet használja, a 437,345 megahertzes frekvencián. A Masat-1 a start után közel öt órával halad át hazánk felett, további információk a műhold honlapján olvashatóak.

Az esemény az ESA TV adásában az interneten élőben is követhető, amelyet magyar szakkommentárral kiegészítve a Galielowebcast délelőtt 10 órától sugároz.

Hétfő, hazai idő szerint 11.15

Magyar idő szerint 11.00-kor elindult a Vega hordozórakéta, fedélzetén az első magyar műholddal, a Masat-1-gyel. A francia-guyanai űrközpontban a hajnalban történt start az eddigi információk alapján a tervek szerint zajlott.

2 perccel a start után levált az első fokozat.
3,5 perccel a start után levált a második fokozat.
4 percnél levált az orrkúp, az a védőburkolat, amely a műholdakat tartalmazó platformot védte.
6 percnél levált a 3. fokozat, és beindult a 4. fokozat hajtóműve.
9 percnél leállt a 4. hajtómű is, az űreszköz most tovább emelkedik. Rövidesen 1450 kilométer magas körpályára áll, itt enged el egy lézerholdat.
Ezután egy kb. 250 kilométer földközelpontú pályára áll, itt engedi el a többi műholdat, köztük a Masat-1-et, a start után kb. 70 perccel.
Az űreszköz a start után körülbelül öt órával halad át Magyarország felett, és rádióamatőrök által fogható frekvencián sugároz.

Korábbi információk

Az első magyar műhold, a Masat-1 legkorábban február 13-án indulhat útjára az Európai Űrügynökség (ESA) Francia-Guyanában lévő starthelyéről, Kourouból. A küldetés nemcsak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomnyi Egyetemen készült mesterséges hold miatt különleges. Maga a hordozórakéta is új, az ESA ennek a hordozóeszköznek a segítségével tervez kistömegű műholdakat viszonylag olcsón, a korábbiaknál gyakrabban (évente kétszer) Föld körüli pályára állítani a jövőben.

A Masat-1 az első, teljes egészében hazánkban készült műhold. Noha Magyarországon már sok űreszköz részegységeit fejlesztették ki és gyártották le, ez az első, amelyet az utolsó "csavarig" itthon terveztek és készítettek el.  A Masat-1 egy úgynevezett pikoszatellit, ebbe a csoportba igen apró műholdak tartoznak. (Neve a magyar és a szatellit szavak kezdőbetűiből származik.) A műhold 10x10x10 centiméteres, de ekkora méretben is megvalósítható a nagy méretű műholdak összes alapfunkciója, mindössze egy kilogramm tömegkorláttal. Oldalait összesen 1-2 Wattot termelő napelemek borítják, ezek látják el energiával a műszereket. Az összes vezérlési, szabályozási és adatgyűjtési feladatot mikroszámítógépek végzik.

Ilyen kis méretben komoly feladat a rendszert úgy összeállítani, hogy az kibírja a szélsőséges hőingadozást, a világűr hidegét, a vákuumot, a sugárzást és a hordozórakéta rázkódásait, gyorsulását. Komoly feladat továbbá a műhold és a földi vezérlőállomás közötti megbízható kommunikáció biztosítása. A fejlesztés részleteiről és az ebből adódó műszaki és gazdasági haszonról korábbi cikkünkbenszámoltunk be.

Vega: egy "gyakorlatias" Európai rakéta

A Vega hordozórakéta már első startja alkalmával kilenc műholdat visz a fedélzetén: az Einstein relativitáselméletét tesztelő olasz LARES, valamint az ALMASat-1 műholdakat (két nagyobb űreszközt), továbbá hét kicsi, CubeSat-típusú mesterséges holdat - közöttük a magyar Masat-1-et. A küldetésre komoly nemzetközi figyelem összpontosul, ez lesz ugyanis az új Vega hordozórakéta első startja. Neve egy mozaikszó, amely fejlett új európai hordozórakétát jelent, és az olasz Vettore Europeo di Generazione Avanzata kifejezésből származik. Fejlesztésében vezető szerepet játszottak olasz űripari cégek.

Az orrkúp, benne a műholdakkal

Vega hordozórakéta egy négyfokozatú teherszállító rendszer, amelynek szerkezetét és paramétereit bizonyos mértékig a felbocsátandó teher jellemzőihez lehet igazítani.
Az első három fokozat szilárd hajtóanyagot használ, míg az AVUM rövidítéssel ellátott negyedik fokozat hajtóanyaga folyékony. A rakéta legfontosabb paraméterei:
- magasság: 30 méter
- átmérő: 3 méter
- tömeg: 137 tonna
További részletek a hordozórakétáról: a Vega rakéta honlapja az ESA-nál
interaktív honlap a rakéta szerkezetéről

A Vega segítségével egyetlen közepes méretű, 2 tonna körüli tömegű műhold, de akár kilenc kisebb űreszköz is pályára állítható. A felbocsátott műholdak tömege 300 és 2500 kilogramm között változhat a rakéta összeállítása, és a kívánt pálya magassága szerint - utóbbi egészen 700 kilométer magas poláris útvonal is lehet.

Film a Vega hordozórakéta előkészítéséről (ESA)

Start élőben az interneten

Az első Vega hordozórakéta utolsó teljes körű ellenőrzését pénteken fejezték be. A szakemberek minden rendszert az induláshoz megfelelőnek találtak. Ha az időjárás a várakozások szerint alakul, a Vega hétfő délelőtt 11 és délután 13 óra között startolhat. Az esemény azESA TV adásában az interneten élőben is követhető, amelyet magyar szakkommentárral kiegészítve aGalielowebcastdélelőtt 10 órától sugároz.

A magyar műhold a rádióamatőrök által fogható frekvencián sugároz, és a HA5MASAT kódú hívójelet használja, a 437,345 megahertzes frekvencián. A Masat-1 a start után közel öt órával halad át hazánk felett, további információk aműhold honlapjánolvashatóak.

Az első magyar műhold a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke, azElektronikus Eszközök Tanszékés aSzélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, valamint aBME Űrkutató Csoportjahallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak összefogásával, szponzori támogatással született meg. A műholdat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztették az oktatási, illetve demonstrációs célokat szolgáló CubeSat program keretében.

A műhold a pályára állás után a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat fog gyűjteni, amelyeket a BME-s csapat által erre a célra kialakított földi vevőállomásra továbbít. A műhold fedélzetén egy fél-aktív mágneses stabilizáló rendszert is elhelyeztek, amelynek segítségével a Földről távirányítással lehet a Masat-1 helyzetét befolyásolni. A műhold legalább három hétig üzemel, de akár több évig is működőképes lehet, miközben folyamatosan sugárzozza az állapotával kapcsolatos információkat.

Film a Vega hordozórakétáról és a rajta utazó műholdakról


(Forrás: [origo], további infó: [origo].)

TOP 5