Skip to main content

Helyben sütve vagy elvitelre, élve vagy jegelve, egészben vagy filézve - a gyenesdiási termelői piacon számtalan variációban lehet friss halhoz jutni. Élő ponty, füstölt pisztráng és harcsa "fish and chips" is kapható. Mindent lehet kérni, csak hekket nem, a tengeri halat ugyanis száműzték a kínálatból.

A Balatoni Autentikus Bio- és Látványpiac tavaly májusban nyílt meg a strand melletti Kárpáti Korzón. A kis téren kb. 10 egyforma fabódé található két sorban sörpadokkal, közöttük kapott helyet a többi árus. A 18 millió forintos beruházás költségeinek nagy részét - 14,5 millió forintot - a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Pályázatán nyerte el. Akárcsak a Balaton környéki településeken működő termelői piacokon, itt is a helyi gazdák és kézművesek termékeit találjuk meg, a fő profil, amiben ez a piac más, az a friss balatoni halkínálat.

Aki jó fej, busát eszik

A piac megnyitásának egyik célja az volt, hogy a lakosság friss balatoni halhoz jusson. Akármilyen hihetetlen, a gyenesi létesítmény megnyitásáig csak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BH) működtette Siófokon az egyetlen igazi halpiacot. A friss magyar hal iránt amúgy is egyre nagyobb tömegek érdeklődnek, még a szálkái miatt mumusnak számító keszeg fogyasztását is egyre többen vállalják be.

A harcsa a reneszánszát éli, a "tájidegen" busát pedig a BH sok helyre kiplakátolt kampánya szerint egyszerűen "ki kell enni" a Balatonból. (Az ázsiai eredetű fehér busákat az 1970-es és 80-as években telepítették a Balatonba, hogy csökkentsék az algásodást. Az ötlet azonban nem hozta meg a kívánt eredményt, ezenkívül a busák károsítják az őshonos halfajok populációit és ők adják a tavaszi halhullások jelentős részét. A busától tehát ökológiai okokból is meg kell szabadulni, de ez nem egyszerű, ugyanis és a tó becsült halálállományának a harmadát teszik ki.) Az amúgy egészséges halakra augusztus közepétől Balatonfűzfőtől Balatonlelléig két halászhajó is vadászik (illetve halászik), ezért a Balaton érdekében legalább egy alkalommal a nyaralás alatt mindenki egyen egy kis busát.

A harcsa sztár, hekket viszont ne kérjünk

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halsütőjében a busán kívül egész süllőt, pontyszeletet, kárászt és természetesen keszeget is készítenek. Határozott stílusú középkorú hölgy süti a halat, a mozdulatain látszik, hogy jól bánik a késsel. A friss, jégben pihenő példányokat elvitelre is lehet kérni, aki nem bírja a halpucolással járó horrort, előre megtisztított halat és filéket is vehet. A vádló tekintetű, nagy akváriumban úszkáló pontyok a rutinos balatoni háziasszonyokra várnak. Az otthon elkészítendő hal kilója 550-3300 forint, a friss, helyben sütött példányok természetesen drágábbak. A halakhoz nemcsak fröccsöt, hanem "tapolcai vörös sört" is leguríthat a merészebb turista. Ez a piac a halakkal még csak ismerkedőknek legalább olyan izgalmas, mint egy ismeretlen nyelven írott étlapról választani.

A következő állomásunk Kánya Zoli halsütője. A balatonszepezdi halas specialitása a füstölés, tavaly csak füstölt halat árult, az idén kezdett el sütéssel is foglalkozni. A legnépszerűbb a harcsafilé, aztán a fogas, ezt a kakukktojásnak számító pisztráng követi, meséli a pultban dolgozó hölgy. Bár nem balatoni hal, méltó helye van a kínálatban, füstölve és házi medvehagymás majonézzel ugyanis tényleg isteni, ezt le is teszteltük. Itt a "Fish and chips" is sült krumplival tálalt harcsát jelent, de felmerül a kérdés, hogy nem hiányolják-e a tengeri halat a turisták. "Keresik a hekket, de azt természetesen nem árulunk. Itt még hekket kérni is ciki" - hangzik a válasz.
Kánya Zoli halait egyébként a környék más termelői piacain, többek között a káptalantóti Liliomkertben is meg lehet találni.

Langallók, szörpök, mangalicák

Persze nemcsak a friss halak miatt érdemes megnézni a helyet, van itt minden más, ami egy termelői piacon alap. Van kürtőskalács, többféle langalló és zsíroskenyér szigorúan lilahagymával,  és nyitott egy bódét a Káptalantóti Mangalicás is. Itkor Éva szörpös pultjánál olyan különlegességekre bukkanunk, mint a cukkini-, a kökény-, vagy a zöldparadicsomlekvár. Ugyanitt házi tojás, tyúk és nyúlhús is kapható, nyilván ez utóbbit is inkább a helyi háziasszonyok értékelik jobban.

Az infrastruktúra teljesen rendben van, az ingyenesen használható mosdók tiszták, a halpiacokra jellemző káosznak és kosznak nyoma sincs. Strandolás után is érdemes benézni, ugyanis ez elvileg egy délutáni piac, világosít fel az egyik árus. Minden nap nyitva tartanak este 9-ig, de az igazi pörgés hétvégén van és akkor, ha valamilyen rendezvény van a környéken, ilyenkor több a zöldséges és a kézműves is. A most következő hosszú hétvégén nagy rohamra számítanak, a halsütők komolyabb mennyiségű halászlével készülnek. És hogy mi lesz benne? Ponty, ahogy errefelé szokás, meg az, amit közben fognak.

Forrás: http://www.origo.hu/utazas/steg/elmeny/20120816-gyenesdias-halpiac.html

TOP 5